nieuws

‘Nederlanders meer bewust van kwaliteit en dierenwelzijn’ (video’s)

Voedselproductie

‘Nederlanders meer bewust van kwaliteit en dierenwelzijn’ (video’s)

De belangenorganisatie voor de Franse export, Sopexa, gaat de komende drie jaar in Nederland campagne voeren voor zogeheten Label Rouge-producten. Het gaat hierbij om landbouwproducten waarbij de nadruk ligt op smaak en dierenwelzijn.

Op dit moment zijn al kipproducten met een Label Rouge-label te vinden, bij onder andere Albert Heijn en de betere slagerijen. De Franse exportorganisatie vindt de tijd nu rijp om het label onder een bredere aandacht te brengen van de Nederlanders.

Meer oog voor kwaliteit

‘Wij merken dat steeds meer Nederlanders zich interesseren voor dierenwelzijn en de kwaliteit van de eindproducten’, zegt Juliette Protino. Zij is projectleider bij Synalaf, de belangenorganisatie van Franse pluimveehouders, die toeziet op de etikettering en productie van Frans pluimvee. ‘Om deze reden willen wij onze export van Label Rouge-producten ook naar Nederland uitbreiden.’

 

Bekendheid Label Rouge

Bijna alle volwassen Fransen (98 procent) kennen Label Rouge en weten dat het keurmerk staat voor een diervriendelijke productie en een goede smaak. Het label werd voor het eerst toegepast op gevogelte in de jaren zestig en werd in het leven geroepen als antwoord op de intensieve pluimveehouderij. In de jaren zeventig kregen ook andere vleessoorten een Label Rouge, in de jaren tachtig volgden melkproducten en eieren en in de jaren negentig vis.

Controle van productie

Het Label Rouge valt onder de supervisie van het Franse Ministerie van Landbouw en Economie. Om het label te krijgen en behouden moet voldoen worden aan tal van regels die onder andere betrekking hebben op dierenwelzijn en smaak. ‘Onafhankelijke organisaties zien hierop toe’, zegt Protino. ‘Een smaakpanel van experts en consumenten doet tests met de eindproducten. Dierenwelzijn en smaak gaan hand in hand.’

Derde generatie kippenhouder

Kippenhouder Nicolas Picard is de derde generatie die volgens het Label Rouge-systeem werkt. Zijn familie houdt sinds de jaren vijftig kippen in Allier, een departement in de regio Auvergne. ‘Dat mijn opa hier met kippen begon was destijds opzienbarend, het was overwegend een regio voor rundvee.’


Smaak staat voorop

Food writer en chef-kok Thérèse Gaughan van Kitchen Exile werkt al enkele jaren met Label Rouge-producten. Voor haar staat de smaak voorop. Afgelopen week nam zij deel aan een persreis op uitnodiging van Sopexa.

Reageer op dit artikel