nieuws

Productnieuws: Hak gaat permanent kidneybonen van Nederlandse bodem verwerken

Voedselproductie

Productnieuws: Hak gaat permanent kidneybonen van Nederlandse bodem verwerken

Vanaf volgend jaar komen de kidneybonen van groente- en peulvruchtenfabrikant HAK van eigen bodem. Wat drie jaar geleden begon als een test is zo goed bevallen dat deze bonen permanent van Nederlandse bodem kunnen komen.

De test voerde HAK uit met teler de Koeijer uit Aardenburg. Behalve de teler was ook teeltorganisatie CZAV nauw betrokken bij de test. Normaal haalde HAK de kidneybonen van overzee, zoals uit Canada.

Kikkererwten getest
De kidneyboon is niet de enige boon die door HAK wordt getest. Ook kikkererwten en zwarte bonen neemt het bedrijf nu onder de loep genomen. Deze zijn over het algemeen lastig te telen in het Nederlands zeeklimaat. De eerste resultaten hiervan zijn vanaf oktober 2018 bekend.

Exotische bonen uit Nederland

“We streven ernaar om zoveel mogelijk duurzame gewassen en dus producten in de omgeving van Giessen te telen. Zo kunnen we ook de kwaliteit optimaal beheersen. Als ook deze andere proeven slagen, kunnen we in de toekomst nog meer exotische bonen van Nederlandse grond halen.” Aldus directeur Inkoop en Landbouw Adri den Dekker.

De kidneybonen van Nederlandse grond zijn straks verkrijgbaar in verschillende varianten stazak en pot.

 

Reageer op dit artikel