nieuws

Welke kok kookt de lekkerste stamppot met minder zout?

Voedselproductie

Welke kok kookt de lekkerste stamppot met minder zout?

De Nierstichting en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dagen Nederlandse koks uit om de lekkerste stamppot met minder zout te maken. De koks van de vijf beste recepten staan op de Horecava 2019 in de finale en bereiden dan hun gerecht live voor een vakjury, onder leiding van Meesterkok Menno Post. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt.

‘Stamppot is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Deze oer-Hollandse kost is meestal een combinatie van gestampte aardappelen en seizoensgroenten, op smaak gebracht met kunstmatige smaakversterkers en geserveerd met spekjes en rookworst. Veel zout dus. En dat is niet goed voor onze gezondheid’, schrijven de Nierstichting en KHN in hun persbericht. ‘Daarom roepen we (chef)koks op om de lekkerste stamppot te maken met aandacht voor pure smaken en minder zout.’

Minder zout niet lekker is fabeltje
Meesterkok Menno Post, juryvoorzitter: ‘Ik daag collega’s in het land uit om met verse, natuurlijke ingrediënten en minder zout de lekkerste stamppot te maken. Met deze wedstrijd en met de Nierstichting Restaurant Driedaagse, waar ik ambassadeur van ben, willen we koks inspireren en enthousiasmeren om met minder zout te koken. Veel koks denken dat koken met minder zout niet lekker is, maar dat is écht een fabeltje.’

Minder zout
Met de wedstrijd De Lekkerste Stamppot en de Nierstichting Restaurant Driedaagse, die in maart plaats vindt, vragen de Nierstichting en KHN aandacht voor zoutgebruik in de horeca. ‘Want niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants’, weten de organisaties. ‘Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten.’

Nierschade
Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op tien procent van de totale bevolking. Een teveel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen, aldus de Nierstichting.

Reageer op dit artikel