nieuws

Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2019 geopend

Voedselproductie

Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2019 geopend

Op 9 april 2019 wordt de Jaarprijs Goede Voeding voor de twintigste keer uitgereikt. Vanaf vandaag is de inschrijving weer geopend. Ondernemingen kunnen binnen deze competitie laten zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van de Nederlanders. Inschrijven kan tot 5 februari 2019.

Het accent van de prijs ligt op het bereiken van verbeterde producten waaraan bijvoorbeeld minder zout, verzadigd vet of suiker is toegevoegd of producten die meer vezel bevatten. 

Sommigen gaan de veranderingen in het productaanbod niet snel genoeg, toch zijn er al veel bedrijven actief met het gezonder maken van hun productaanbod. De vele inschrijvingen voor de Jaarprijs Goede Voeding in de afgelopen jaren getuigen daarvan. Deelname aan de prijs biedt producenten de mogelijkheid hun verrichtingen aan een breder publiek te tonen. Bovendien ligt de productverbetering in de lijn van het Preventieakkoord.

Logo op product

De winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding mag een jaar lang het logo van de Jaarprijs op het winnende product voeren. In 2018 won Albert Heijn/Koninklijke Vezet heeft met verse Pureersoep Pompoen Wortel

Jaarprijs Goede Voeding 2019

De inschrijving van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 start op 22 november 2018 en sluit op 5 februari 2019. De Jaarprijs Goede Voeding 2019 wordt uitgereikt tijdens een symposium op het Voeding Nu/VMT Food Event op 9 april 2019.

Inzenden Producten Jaarprijs Goede Voeding 2019
Productinzendingen moeten uiterlijk 5 februari binnen zijn. Het inschrijfformulier is te vinden op www.jaarprijsgoedevoeding.nl

Enkele criteria ter beoordeling van de Jaarprijs Goede Voeding 2019
Inzendingen worden door de jury Jaarprijs Goede Voeding 2019 beoordeeld. Ze voldoen aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum  of ze voldoen aan de criteria Dagkeuze buiten de Schijf van Vijf. De jury let als het gaat om de voedingskundige verbeterpunten onder meer op:
– De vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet (uiteraard let de jury erop of de inname van transvet laag c.q. nihil blijft. Het uitgebreide reglement, waarin de voedingskundige criteria zijn benoemd, is te vinden op www.jaarprijsgoedevoeding.nl);
– Bijdrage aan het verminderen van de inname van zout;
– Bijdrage aan het verminderen van de inname  van suiker c.q. toegevoegd suiker (in welke vorm dan ook, zoals honing, lactose of vruchtenconcentraat);
– Bijdrage aan het verhogen van de inname van voedingsvezel;
– Het stimuleren van een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld door de promotie van het eten van groente, fruit, vis, peulvruchten of ongezouten noten, zoals aanbevolen binnen de  Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

De jury

Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit. 
Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)
Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).
Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury.
Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein
Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool,
Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit
Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts.
Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit

Reageer op dit artikel