nieuws

‘Eind van dit jaar produceren we alleen nog vegetarische producten’

Voedselproductie

‘Eind van dit jaar produceren we alleen nog vegetarische producten’

“Wij groeien enorm! We krijgen elke week 1 a 2 klanten erbij.” Aan het woord is Remko Vogelenzang, directeur van Bobeldijk Food Group. Zijn bedrijf produceert de veganistische productenlijn Vegafit. Het bedrijf produceerde tot 10 jaar geleden nog alleen vleesproducten zoals slavinken. “De nieuwe fabriek voor Vegafit is alweer vol. We hebben een deel van de ruimtes van de vleesproductie al weer bij de vega fabriek moeten toevoegen.”

In oktober 2015 bezocht VMT de fabriek van Bobeldijk Food Group. Aanleiding was de verandering van de naam van Bobeldijk Meat Company naar de huidige naam. “Vega heeft de toekomst, we investeren niet meer in vlees.” Dat zei de directeur Remko Vogelenzang toen. Dat is een juiste keuze gebleken. Meer dan drie jaar later groeit vega enorm. “Vorig jaar nam de omzet in vega met 35% toe.” De nieuwe fabriek is vol en er wordt steeds meer capaciteit van vlees afgesnoept. In het artikel gaf de directeur aan dat hij toen de omzet van vlees nog niet kon missen. “Dat klopt nog steeds, we hebben deze omzet nog nodig om de enorme investeringen voor de vega productie mee te kunnen financieren en zodra vega op eigen benen kan staan kunnen we de vleesactiviteiten afstoten.” Hij gaf aan dat hij verwacht dat ze eind 2019 geen vleesproducten meer hoeven te produceren. “We hebben op het juiste moment in vega geïnvesteerd.” En de directeur heeft nog meer plannen, zo vertelde hij aan vmt.nl tijdens de Health Ingredients Europe afgelopen december.

Alleen nog maar vegan

“We willen helemaal overstappen op alleen maar veganistische producten. Dat is nu de toekomst.” Een plantaardig bindmiddel is daarbij belangrijk. “We hebben onze benodigde voorraad aardappeleiwit bij Solanic tot eind van dit jaar kunnen vastleggen.” Vogelenzang gelooft niet de ‘bloedburger’ zoals die op de Amerikaanse markt volop wordt gepromoot door bedrijven zoals Impossible Foods en Beyond Meat.

Zelfde voedingswaarde als vlees

“We kijken veel meer naar voedingswaarde. We willen producten ontwikkelen die gezond zijn voor veganisten.” Bobeldijk ontwikkelde een veganistische burger met tarwe-eiwit, verse vloeibare algen en quinoa. “Deze burger heeft dezelfde voedingswaarde als vlees.” Een extra voordeel van deze burger voor de Nederlandse markt is dat de ingrediënten lokaal geproduceerd worden.

Champignonvoetjes

Hij kijkt ook steeds meer naar champignons als ingrediënt en dan vooral naar de reststroom bestaande uit champignonvoetjes. Dat is nog niet zo makkelijk. “Om het voetje bruikbaar te maken voor gebruik als vleesvervanger, moet de champignonkweker kosten maken. Daar zijn velen nog niet toe bereid. De voetjes gaan nu allemaal naar het veevoer. Dat is zonde.”

ProVeg

De NGO ProVeg had voor het eerst ook een stand op de Health Ingredients Europe. Het was een vreemde eend in de bijt tussen de vele stands met neutraceuticals. Desondanks was het behoorlijk druk. De vele kookworkshops en discussiesessies trokken veel aandacht.

De NGO organiseert 21 en 22 maart de New Food Conference in Berlijn. Het event focust op de consumentenacceptatie van plantaardige eiwitten met als doel  bewustzijn te creëren rondom dit onderwerp.

Reageer op dit artikel