nieuws

Marqt berekent verhoging BTW op onbewerkte groente en fruit niet door

Voedselproductie

Marqt berekent verhoging BTW op onbewerkte groente en fruit niet door

Eetwinkel Marqt berekent de btw-verhoging op onbewerkte groenten en fruit, die per 1 januari van 6% naar 9% is gegaan, niet door aan de consument. De retailer is het niet eens met de keuze van de overheid om de prijzen van deze gezonde categorie te verhogen. ‘Duurder maken van gezonde categorie geeft verkeerd signaal’, aldus de retailer.

Het gros van alle levensmiddelen wordt door de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% duurder. Dat terwijl veel Nederlanders het lastig vinden om een gezond voedingspatroon aan te nemen. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en eet bijna 120 gram groente en 70 gram fruit per dag minder dan het Voedingscentrum aanbeveelt.


Gezonde keuze stimuleren

‘Door deze maatregel worden ongezonde, goedkope producten, die vaak sterk bewerkt zijn, nog aantrekkelijker ten opzichte van gezonde producten. Daar zijn we het niet mee eens, dus stimuleren we de gezonde keuze. We vinden het belangrijk om daarin te investeren,’ zegt Joost Leeflang, directievoorzitter bij Marqt.

 

Over Marqt

Marqt is opgericht in 2008. De eerste winkel werd geopend aan de Overtoom in Amsterdam-West. Inmiddels telt Marqt 16 winkels, in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag.

Reageer op dit artikel