nieuws

Europese consumentenbonden: ‘Betere bescherming tegen acrylamide nodig’

Voedselproductie

Europese consumentenbonden: ‘Betere bescherming tegen acrylamide nodig’

Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie. Er zijn nog altijd producten die meer van de vermoedelijk kankerverwekkende stof acrylamide bevatten dan nodig is.

10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, testten meer dan 500 producten in 14 productgroepen. In 33 producten troffen de onderzoekers meer acrylamide aan dan er maximaal in mag zitten. Ook wezen de tests uit dat er veel acrylamide zit in groentechips, een categorie waar nog geen regels voor zijn opgesteld.

Brief aan de Europese Commissie
In een brief van de Europese koepel van consumentenorganisaties aan de Europese Commissie staan de aanbevelingen die volgens BEUC nodig zijn om consumenten te beschermen. Hierin wordt onder andere de aandacht gevraagd voor de categorie koekjes en wafels. Ongeveer een derde van alle geteste producten bevat meer acrylamide dan de benchmark. ‘Zorgelijk is dat de hoeveelheid acrylamide juist in producten voor kleine kinderen vaak te hoog is’, schrijft de bond in een persbericht.

Acrylamide omlaag
De gezamenlijke consumentenbonden pleiten ervoor dat er meer aandacht komt voor acrylamide en dat de hoeveelheden in de voeding in het algemeen omlaag gaan. Ook zou er aandacht moeten komen voor acrylamide in de voeding in publiekscampagnes.

Kankerverwekkend
Acrylamide is een vermoedelijk kankerverwekkende stof die ontstaat in zetmeelrijke producten bij verhitting boven de 120 graden. De Consumentenbond deed onderzoek naar acrylamide in aardappelchips, groentechips, biscuits voor kleine kinderen, babyvoeding op basis van granen en ontbijtgranen. 

Reageer op dit artikel