nieuws

Jaarprijs 2019: Rodebietenburgers, linzenpasta en rijstnoedels van zilvervliesrijst binden de strijd aan

Voedselproductie

Jaarprijs 2019: Rodebietenburgers, linzenpasta en rijstnoedels van zilvervliesrijst binden de strijd aan

Zilvervlies Rijstnoedels van Fairtrade Original, Mini rode bietenburgers van SoFine en Biologische fusilli linzen van Albert Heijn zijn door de vakjury genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding 2019. Vanaf vandaag kunnen bezoekers van de websites van Voeding Nu en VMT hun stem uitbrengen op het product dat volgens hen de Jaarprijs zou moeten winnen. Vanaf half maart worden aan dit bericht filmpjes gekoppeld waarin de fabrikanten hun producten uitgebreider zelf presenteren.

Uit 41 inzendingen die dit jaar meedingen naar de Jaarprijs Goede Voeding 2019, heeft de vakjury drie producten gekozen die voor de hoofdprijs in aanmerking komen. Samen met het oordeel van de publieksjury bepaalt de vakjury de uiteindelijke winnaar die bekend wordt gemaakt op het Food Future Event op 9 april in Nieuwegein.

Goede kwaliteit
De jury was dit jaar aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen die over het algemeen ‘gezonder’ was dan in de jaren ervoor. Een relatief groot aantal (semi)plantaardige burgers werd ingezonden. Vijf van de tien hoogst scorende producten waren vleesvervangers, bijvoorbeeld de burger van Garden Gourmet Chimmichurri Burger van Nestlé of de hybride vlees-groenteproducten van supermarktketen COOP. Bij de producten die het hoogst scoorden viel ook Bolletje op met zijn Krokante Ontbijtgranen, daarin is veel minder suiker gebruikt, dan in vergelijkbare producten, zonder in te boeten op smaak of krokantheid. Ook Hak viel op, dat drie producten inzond; rode kool, rode bieten en witte bonen in tomatensaus. Het verminderen van de hoeveelheid toegevoegd zout en suiker in deze producten in glas heeft er in de loop der jaren toe geleid dat er nu niets meer wordt toegevoegd, terwijl de goede smaak is behouden.

Drie genomineerden
Na telling van de punten en een discussie over onder andere de impact, duurzaamheid en innovatie van de ingestuurde producten, koos  de jury drie genomineerden.

Zilvervlies Rijstnoedels van Fairtrade Original
De meeste noedels zijn van niet-volkoren grondstoffen gemaakt, Fairtrade maakt met de zilvervliesrijstnoedels een gezondere keuze makkelijker. Het gaat om een vezelrijk product dat in korte tijd klaar te maken is. Het aandeel van de oosterse keuken in Nederland is groot, Zilvervliesrijstnoedels zijn een gezonde keuze. Bovendien zijn de noedels gekwalificeerd volgens het Fairtrade-systeem.

Fairtradeoriginal NoedelsZilvervliesrijst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mini rode bietenburgers van SoFine/Jumbo

De mini-rodebietenburgers van SoFine zijn gemaakt op basis van groente en peulvruchten en zijn Multi-inzetbaar. In een salade, op een broodje, bij de warme maaltijd, in de gourmetpan of als snack tussendoor. Een gezonde keuze wordt makkelijk gemaakt. De miniburgers hebben een laag zoutgehalte, zeker in vergelijking met doorsneeburgers, en zijn vezelrijk. De bite is als van vlees en de smaak is goed.

Sofine Mini Rode Bieten Burgers BE

AH fusilli linzen
Nederlanders eten weinig peulvruchten. De als fusili gedraaide linzen van Albert Heijn kunnen de consumptie omhoog helpen. De jury vindt het knap dat de relatief ‘droge’ linzen tot een pasta zijn verwerkt die met saus een smakelijke maaltijd opleveren. Het product is biologisch en door veganisten te gebruiken, het is een bron van vezels en bevat veel eiwit. Binnen de Schijf van Vijf is het een gezonde keuze.

AH fusilli linzen

Stemmen

De winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 wordt bekendgemaakt tijdens het Food Future Event dat 9 april plaatsvindt in Nieuwegein. Ook zal de jury dan bekend maken welke inzending een Eervolle vermelding krijgt en waarom. Stemmen door de publieksjury kan hier, via deze site. Vanaf half maart zullen de genomineerden via een filmpje hun product voorstellen.

Jury
De jury van de Jaarprijs wordt gevormd door:
Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit;  
Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL);
Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN);
Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI);
Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury;
Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein;
Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool;
Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit
Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts;
Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit.

Reageer op dit artikel