nieuws

Prijsverschillen tussen biologische en niet-biologische producten worden kleiner

Voedselproductie

Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische levensmiddelen neemt steeds verder af. Dat zegt de Consumentenbond na een prijspeiling. Vijf jaar geleden betaalden consumenten voor biologische voedingsmiddelen nog twee keer zoveel als voor niet-biologische.

De Consumentenbond bekeek prijzen van 115 biologische levensmiddelen bij 13 supermarkten en 4 biowinkels. In de supermarkt zijn biologische producten gemiddeld 63 procent duurder dan de niet-biologische variant. Als de (hogere) prijzen in biowinkels mee worden gerekend, zijn biologische producten 75 procent duurder.

Forse verschillen
De prijsverschillen tussen de ketens blijken fors. Dirk is het goedkoopst voor biologische producten, gevolgd door Vomar. De biowinkels Natuurwinkel en Odin zijn het duurst. Soms is het prijsverschil te verklaren doordat het om verschillende merken gaat. Maar ook producten van hetzelfde merk kunnen enorm in prijs verschillen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna €3 meer dan bij Dirk.

Biologisch alleen niet meer voldoende
De prijspeiling biologische producten staat in de Consumentengids van april, die 26 maart verschijnt. In het aprilnummer van Voeding Nu, dat 29 maart verschijnt, staat een uitgebreid artikel over de perceptie van consumenten over biologische producten. Hierin komt naar voren dat steeds meer mensen een verantwoording willen voor de hogere prijs van biologische levensmiddelen. Het predicaat biologisch alleen is niet meer voldoende.

Biologisch goedkoper dan A-merken
Het onderzoek van de Consumentenbond laat ook zien dat biologische huismerkproducten vaak goedkoper zijn dan reguliere A-merkproducten. Biologisch sinaasappelsap van het huismerk kost bij Albert Heijn bijvoorbeeld €0,40 minder dan een pak Appelsientje. En biologische halfvolle melk van Bio+ is bij Hoogvliet €0,19 cent goedkoper dan de halfvolle melk van Campina.

Reageer op dit artikel