nieuws

Laag-glycemische suiker tagatose kan goedkoper worden geproduceerd uit lactose

Voedselproductie

Laag-glycemische suiker tagatose kan goedkoper worden geproduceerd uit lactose

Wetenschappers aan de universiteit van Illinois hebben een giststam weten te ontwikkelen die lactose kan metaboliseren naar tagatose. Tagatose is een natuurlijke suiker met de helft minder aan calorieën dan tafelsuiker.

De nieuwe manier kan mogelijk een goedkoper alternatief zijn voor tafelsuiker en fructosesiroop. In de studie wordt via de giststam 90 procent van het lactose effectief omgezet naar tagatose. Dat is 60 procent beter dan het traditionele proces. De gistreactoren werken volgens hoofdonderzoeker Yong-Su Jin ook op grotere schaal dan het enzymatische proces, waardoor massaproductie nu mogelijk is.

Tagatose heeft een lage glycemische index

Tagatose, heeft volgens Jin een smaak en structuur wat bijna identiek is aan sucrose. ‘In de glycemische index scoort tagatose een 3, wat vele malen lager is dan sucrose (68) en fructose (24). Bloedglucosegehaltes zullen minder toenemen dan als bij gewoon tafelsuiker. Tagatose zou dan ook de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 kunnen verminderen.’

Productieproces was te duur

Het productieproces waarmee tagatose eerder werd gewonnen, was te duur waardoor tagatose nooit gecommercialiseerd werd. De concentraties aan tagatose in producten als fruit en melk is te laag waardoor tagatose eerder niet effectief geïsoleerd kon worden. Hierdoor waren er meerdere enzymatische stappen nodig om galactose te veranderen in tagatose. Bij deze enzymatische reacties werd slechts 30 procent van de galactose veranderd in tagatose. Dat is een duur proces dat niet interessant was voor fabrikanten.

Reageer op dit artikel