nieuws

Zuivelbedrijf FrieslandCampina komt met Optimel salades in het schap (update)

Voedselproductie

Zuivelbedrijf FrieslandCampina komt met Optimel salades in het schap (update)

FrieslandCampina stapt in nieuwe wateren met Optimel Salades. Ze zijn bedoeld voor op brood of toast. De salades gemaakt zijn op basis van groenten en gepasteuriseerde yoghurt. Vanaf acht april zijn ze verkrijgbaar in drie smaken: Paprika-Komkommer, Gele Curry en Sellerie-Appel-Krent.

FrieslandCampina heeft de salades in samenwerking met consumenten van Optimel ontwikkeld. De nieuwe producten bevatten amper vet (0,1-0,4g per 100g) en geen toegevoegde suikers. Dit zorgt ervoor dat de salades minstens 50 procent minder calorieën bevatten dan andere verse brood-en toastsalades.

Optimel consument wilt gezondere salades

Het ontwikkelteam van FrieslandCampina vroeg aan de leden van de eigen Optimel-community wat zij vaak consumeren tijden de lunch, hoe vaak de consumenten groenten eten en wat zij het liefst aan groenten consumeren.

De deelnemers werden in mei 2017 benaderd via een Optimel-Eurosparen nieuwsbrief met de vraag of zij wilden meedenken over nieuwe product-innovaties. Eurosparen is een online platform van FrieslandCampina waar 1,2 miljoen Nederlandse consumenten zich voor hebben aangemeld. Marketingmanager Marieke Liesting: ‘Binnen een dag hadden we al ruim 1.500 aanmeldingen. Uiteindelijk hebben we uit deze aanmeldingen een groep van 200 consumenten geselecteerd die op basis van demografische kenmerken representatief is voor de gemiddelde Optimel-consument.’

De groep van 200 consumenten gaf via het platform aan regelmatig zelf gezondere salades te maken op basis van yoghurt of kwark en groenten, omdat het huidige assortiment aan verse brood- en toast salades veel vet en calorieën bevat.

20 deelnemers uit deze groep werden vervolgens uitgenodigd om samen met het onderzoeks- en ontwikkelingsteam de innovatiekeuken in te gaan. Liesting geeft aan dat Optimel mede op basis van deze input de Optimel salades ontwikkeld heeft die nu in de schappen liggen.

Samenwerking Smilde Foods

Optimel Salades worden geproduceerd in samenwerking met Smilde Foods, waarbij FrieslandCampina de expertise vanuit zuivel naar de tafel brengt en Smilde Foods haar expertise rondom salades.

Minder vet en voedingswaarde

Alle drie de salades hebben aanzienlijk minder vet dan soortgelijke varianten op de markt. Zo bevat de Sellerie salade van Optimel gemiddeld 14g per 100 gram minder vet dan soortgelijke salades op de markt (Johma, AH en Jumbo).

Salades

Tarwe en rijstebloem in salades

De varianten Paprika-komkommer en Gele curry bevatten tarwevezel als bijdrage in textuur. Volgens Liesting is de tarwevezel die wordt gebruikt een glutenvrije tarwevezel. ‘Het allergeen tarwe wordt niet toegevoegd.’

Ook de rijstebloem en zetmeel zijn aanwezig om textuur te geven aan de salades of als onderdeel van toegevoegde specerijen.

Nederlandse Lunchgewoontes

Nederlanders kiezen nog altijd voor brood tijdens de lunch. Motivication deed in opdracht van Optimel onderzoek naar de Nederlandse lunchgewoontes onder ruim duizend Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar. Hieruit kwam naar voren dat 39 procent van de millennials het liefst een broodje kaas eet tijdens de lunch en vaker dan andere generaties lunchsalades gebruikt (26%).

Reageer op dit artikel