nieuws

60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn

Voedselproductie

Het merendeel van de toekomstige vleesproducten zullen niet meer van geslachte dieren afkomstig zijn. Consumenten willen van de milieu-impact van de vleesindustrie af en vragen om alternatieven. In 2040 zal dit betekenen dat wereldwijd zestig procent van de vleesproducten op basis van plantaardig of gekweekt materiaal zal zijn.

60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn

Dit blijkt uit de analyse How Will Cultured Meat and Meat Alternatives Disrupt the Agricultural and Food Industry? van consultatiebedrijf AT Kearney.

Biotechnologische procesindustrialisatie

De ontwikkeling en industrialisatie van biotechnologische processen in de voedingsmiddelenindustrie zijn de drijvende kracht achter deze veranderingen in de vleesproductie en -consumptie.

Onder andere in Nederland zijn er dan ook al in korte tijd veel start-ups gekomen die zich bezighouden met nieuwe veganistische en vegetarische producten.

Bedrijven houden zich naast vleesproducten ook bezig met plantaardige en gekweekte zeevruchten, leer, melk, zijde, eiwit en gelatine. De gekweekte melk, eiwit, gelatine en leer zijn minder complex om te maken dan vlees waardoor de mogelijkheid bestaat dat deze producten eerder op de markt verschijnen.

Kweekvlees

Hoewel kweekvlees nog in de kinderschoenen staat, voorspelt AT Kearney dat kweekvlees de beste resultaten voor de consument zal leveren. 35 procent van de vleesproducten zal in 2040 uit kweekvlees bestaan.

Voor de consument lijkt kweekvlees qua smaak en mondgevoel meer appetijtelijk dan vegetarische of veganistische producten als vervanger van dierlijke producten. Ook een gereduceerde klimaatimpact maakt vleesalternatieven een vriendelijkere keuze voor consumenten.

Sectorgevolgen

Voordelen van vleesalternatieven ten opzichte van conventionele vleesproducten zullen ervoor zorgen dat het niet lang duurt voordat vleesvervangers een aanzienlijk marktaandeel veroveren. De landbouwsector en reguliere vleesindustrie zullen hier snel de impact van voelen.

Hun schakels in de waardeketen lopen gevaar. Marktnieuwkomers nemen hun plaats in door landbouwproducten, zoals soja en bonen, direct om te zetten in producten.

Reageer op dit artikel