nieuws

Hartstichting: ‘Afspraken over gezonder maken voeding met een korrel zout genomen’

Voedselproductie

De Voedingsindustrie en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nemen de afspraken over het gezonder maken van voeding met een korrel zout. Dat vindt de Hartstichting. De organisatie bood vandaag een petitie aan in de Tweede Kamer waarmee ze de voedingsindustrie en het ministerie van VWS oproepen de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van 2014 na te komen.

Hartstichting: ‘Afspraken over gezonder maken voeding met een korrel zout genomen’

Doordat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van 2014 onvoldoende wordt nagekomen laten VWS en de voedingsindustrie volgens de stichting ‘substantiële oplossingen liggen voor het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten en voor miljoenen Nederlanders met serieuze gezondheidsrisico’s, zoals een hoge bloeddruk’.

Bloeddruk meten

De Hartstichting doet de oproep, omdat staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangeeft dat de ambities uit de deal bij lange na niet gehaald worden. Om de boodschap kracht bij te zetten, konden politici hun eigen bloeddruk laten meten.

Opschalen afspraken

De partijen hebben binnen het Akkoord afgesproken in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Een van de doelstellingen is een maximale zoutinname van 6 gram per dag. Onderzoeksinstituut RIVM berekende dat door het akkoord in het meest gunstige scenario 7,8 gram wordt gehaald. De stappen die de industrie zet zijn te klein, vindt de Hartstichting. Die dringt daarom bij de politiek aan op significante stappen: zowel een aanscherping van de huidige afspraken, als een verbreding naar meer producten.

Dagelijks eten te zout

Carolien Martens, adviseur bij de Hartstichting: “Een lunch bestaande uit 3 volkoren boterhammen belegd met ham, kaas en eiersalade met een groentesoep erbij, levert al meer dan 4 gram zout per dag. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. Ons dagelijks eten is dus simpelweg te zout. Wij willen dat de politiek er alles aan doet om in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Zij moeten Blokhuis aanspreken om de afgesproken ambities van het akkoord wél te halen. De hoeveelheid zout, suiker en verzadigde vetten in bewerkte voeding moet verder omlaag. Dat is hard nodig om het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen.”

Voorkomen hart- en vaatziekten

Gemiddeld krijgen Nederlanders 8,5 gram zout per dag binnen, vaak ongemerkt: 80% van de dagelijkse zoutinname zit in bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, vlees(producten), kaas, soep, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Te veel zout in voeding kan leiden tot een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als de dagelijks zoutinname van de Nederlandse bevolking met 1/3 vermindert, daalt de bloeddruk met 2 mmHg. Hiermee kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen.

Steeds meer chronische hart-of vaatziekten

In Nederland hebben 3 miljoen volwassenen een hoge bloeddruk of worden hiervoor behandeld. Door een hoge bloeddruk kan schade ontstaan, bijvoorbeeld aan bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Op dit moment telt Nederland bijna 1,4 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte, circa 725.000 mannen en 675.000 vrouwen. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren met 500.000 groeit naar ongeveer 1,9 miljoen in 2030. Dat betekent dat één op de zeven volwassen Nederlanders dan hart- of vaatpatiënt is. De zorgkosten (11,6 miljard euro in 2015) zullen daarmee verder stijgen. De toename van het aantal patiënten is deels te voorkomen als mensen gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Daarom werkt de Hartstichting onder andere aan een ruim aanbod aan gezonde voedingsmiddelen en het eerder opsporen van mensen met een risico op hart- en vaatziekten.

Reageer op dit artikel