nieuws

Prijsverhoging van bijna 20% voor groente en fruit in de afgelopen 10 jaar

Voedselproductie

Prijsverhoging van bijna 20% voor groente en fruit in de afgelopen 10 jaar

Voedingsmiddelenprijzen zijn de afgelopen tien jaar met 14,5 procent gestegen. De prijsstijging van brood en granen schommelt vanaf januari met 3,8 procent rond het hoogste niveau in tien jaar tijd. De prijzen van zuivelproducten stegen dit jaar met drie procent en alle overige voedingsmiddelen werden gemiddeld meer dan vier procent duurder.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een consumentenprijsindexanalyse. De verhoging van het lage BTW-tarief van zes naar negen procent droeg bij aan deze stijging voor voedingsmiddelenprijzen.

Huishoudens

Huishoudens geven ruim tien procent van hun consumptieve bestedingen uit aan voedingsmiddelen. Hiervan besteden ze het meeste aan vlees en vis, namelijk bijna een kwart. Groente en fruit volgen met 22 procent.

Groente en fruit stegen met bijna twintig procent in de afgelopen tien jaar het meest in prijs.De prijsstijging van vlees en vis waren in diezelfde periode met achttien procent ook bovengemiddeld.

Zuivelprijzen stegen met zestien procent en de prijs van brood en granen nam met elf procent toe. Overige voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, sauzen en kruiden, waren 4,9 procent duurder dan tien jaar terug.

Diezelfde huishoudens moeten ook zestien procent meer geld uitgeven aan goederen en diensten, ten opzichte van 2009.

Reageer op dit artikel