nieuws

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

Voedselproductie

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

Vandaag redde de Too Good To Go app haar miljoenste maaltijd. De app is op 22 januari 2018 opgericht en zorgde ervoor dat sinds de oprichting een miljoen maaltijden op het bord belandden in plaats van in de vuilnisbak.

Inmiddels heeft de app zo’n achthonderdduizend gebruikers en zijn er zo’n tweeduizend locaties aangesloten bij de app. De gebruikers kunnen bij deze locaties terecht voor voedsel wat tegen sluitingstijd overblijft. Hiermee willen de oprichters van de app voedselverspilling tegengaan.

Voedselverspilling

In Nederland wordt er elk jaar tussen de 1.7 en de 2.5 miljoen ton eten in de keten verspild. Hierbij gaat niet alleen het eten verloren, maar ook alles wat er nodig is geweest om het product te produceren zoals water, landbouwgrond, mankracht en transport.

Duurzame maaltijd

Door gebruik van de Too Good To Go app hebben steeds meer ondernemers geen verspilling aan het einde van de dag en hebben consumenten voor een lagere prijs een duurzame maaltijd.

CO²-uitstoot

Het redden van deze maaltijden is volgens de appeigenaren belangrijk voor het milieu. Door het redden van een miljoen maaltijden voorkomt de Too Good To Go een CO²-uitstoot van 2.5 miljoen KG. Volgens de appeigenaren staat dit gelijk aan de benodigde energie voor het opladen van driehonderd miljoen smartphones.

Vertrouwen

Joost Rietveld, managing director bij Too Good To Go, is blij met de behaalde prestatie: “De mijlpaal van een miljoen geredde maaltijden is een droom die uitkomt. Ik ben enorm dankbaar voor het vertrouwen dat wij in zo’n korte tijd hebben gekregen van alle aangesloten partners en gebruikers.”

Voedselverspillingsbeweging

Too Good To Go wil een beweging tegen voedselverspilling op gang brengen. Om die reden breidt zij dit jaar haar hoofdkantoor in Amsterdam uit. “We zijn overrompeld door de hoeveelheid Nederlanders die in actie willen komen tegen voedselverspilling in de app,” vertelt Rietveld.

“Die beweging willen we doorzetten en daarom gaan we de komende tijd meer aandacht besteden aan voorlichting, educatie maar ook inspiratie. Zo hopen we niet alleen de gebruikers van Too Good To Go in beweging te krijgen maar dat heel Nederland in actie komt,” gaat Rietveld verder.

Als onderdeel van deze beweging lanceert Too Good To Go vandaag een specifiek gedeelte op hun website. Dit is een speciaal ingerichte kennisdatabase met informatie over voedselverspilling.

Klimaatverandering

Voedselverspilling was ook een belangrijk thema in het onlangs gepubliceerd rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Tussen 2010 en 2016 werd 25 tot 30 procent van de voedselproductie verspild, zo schrijven de onderzoekers. Voedsel wordt om verschillende redenen verspild in ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Deze verspilling terugbrengen zou emissies schelen en voor meer voedselzekerheid zorgen.

“Sommige dieetkeuzes vragen meer land en water en zorgen voor meer broeikasemissies,” zegt Debra Roberts, Co-Chair van de IPCC Working Group II. “Om klimaatverandering tegen te gaan is nodig een gebalanceerd dieet met meer plantaardige voeding zoals granen, peulvruchten, fruit en groente en duurzame dierlijke producten die voor weinig broeikasgassen zorgen.”

Eerder schreef VMT over klimaatverandering en voedselzekerheid:

 

Reageer op dit artikel