nieuws

Flevolandse telers lanceren Nederlands sojaboonconcept

Voedselproductie

Op de Dutch Soy velddag lanceerden tien Flevolandse telers hun nieuwe merk ‘Dutch Edamame’. De pilot heeft als doel de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie.

Flevolandse telers lanceren Nederlands sojaboonconcept

De lancering is een vervolg op de pilot FlevoVerseSoja, die in samenwerking met provincie Flevoland is gestart. De telers zijn de uitdaging aangegaan om op grote schaal (40 hectare) sojabonen te verbouwen.

Soja is een peulvrucht. Het gewas haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem.
Soja wordt door de telers omschreven als een veelzijdig en duurzaam boontje met een hoog eiwitgehalte.

Oogst

Drie jaar lang hebben de telers onderzocht wat de optimale condities voor de sojateelt zijn. In september 2019 is de eerste oogst van de Flevolandse sojaboontjes. De telers willen de ‘Dutch Edamame’ verkopen in supermarkten en leveren aan restaurants.

Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt.

Cijfers MVO

Vorige week publiceerde ketenorganisatie MVO cijfers van de Europese en Nederlandse soja-import in 2018. Uit de cijfers blijkt dat de sojateelt in de EU beperkt is: Europa kan slechts aan 7% van de totale vraag naar sojameel voldoen. Uit diezelfde cijfers blijkt dat de Nederlandse diervoederindustrie vorig jaar zo’n 1.7 miljoen ton sojaproducten gebruikte.

Van alle geïmporteerde sojaproducten kwamen zo’n 7.6 miljoen ton sojameel en zo’n 7.7 miljoen ton sojabonen naar Europa. De 7.7 miljoen ton sojabonen werden geïmporteerd uit de Verenigde Staten, een stijging van ruim 67 procent t.o.v. de 4.6 miljoen ton die geïmporteerd werden in 2017.

Reageer op dit artikel