nieuws

Productnieuws: Na ‘rauwe’ vegaburger introduceert Nestlé ook ‘rauw’ vegan gehakt

Voedselproductie

Eerder dit jaar introduceerde Nestlé via het merk Garden Gourmet (voorheen Tivall) een vegetarische burger met een rauw uiterlijk. In dezelfde range komt daar nu ook vegagehakt bij. Deze innovatie is volgens het bedrijf net zo sappig als rundergehakt.

Productnieuws: Na ‘rauwe’ vegaburger introduceert Nestlé ook ‘rauw’ vegan gehakt

Nestlé ziet dat de categorie gekoelde vleesvervangers flink is gegroeid: met 18% de afgelopen 4 jaar. De penetratie is 40%, dat drijft de groei. Ten opzichte van vlees – met een penetratie van 99% – is het nog wel klein. Desondanks dit verschil zet de multinational vol in op de ‘rauw’ vegetarische producten: de Incredible vegan burger en het Incredible vegan gehakt.

Nutriscore

Trots laat het bedrijf zien dat ze in de categorie ‘rauwe’ vegan burgers als enige de Nutriscore A krijgen. Nestlé zet vol in op het Franse voedselkeuzelogo, dat deze week ook is aangekondigd als het voorkeurslogo van Duitsland. Nestlé zei eerder al de Nutri-Score op grote schaal te willen uitrollen, te beginnen in landen die het systeem al ondersteunen, zoals Frankrijk, België en Zwitserland. Maar omdat de producent voor veel internationale markten tegelijkertijd produceert, is het mogelijk dat vanaf 2020 ook in Nederland Nestlé-producten met het Nutri-Scorelogo zullen opduiken.

Woordvoerder Judy Zwinkels van Nestlé zegt daarover tegen VMT: “We starten in de landen waar het logo wettelijk al is ingevoerd, maar omdat we veel producten produceren in landen waar NutriScore al het wettelijk bepaalde voedsellogo is, kunnen we niet voorkomen dat er ook op de Nederlandse markt producten met het logo komen. Dit betreft multilinguale verpakkingen: deze worden in het buitenland geproduceerd.”

Vegan gehakt

Het gehakt kan door de consument worden gebruikt om gehaktballetjes te maken of een lasagne. “Gehakt heeft weer andere eisen. Een burger moet te grillen zijn, vocht vasthouden net als zijn vorm. Het moet lijken en bakken als een vleesburger. Voor gehakt is dat anders. Gehakt moeten mensen kunnen rullen bijvoorbeeld voor lasagne of chili sin carne, maar je moet het ook kunnen kneden en vormen voor vegan gehaktballen. Het is veelzijdig genoeg voor elk recept waar gehakt nodig is zonder dat er een rauw ei bij hoeft,” zegt productontwikkelaar Ryan Riddle.

Net als de burger ziet het veganistische rauwe gehakt er hetzelfde uit als rundergehakt. Dit komt door een mix van eiwitten uit soja, plantenextracten van rode biet, wortel en paprika. Het gehakt en de burger zijn gemaakt van soja-eiwit afkomstig uit de VS en Europa. De producten worden gemaakt in Tsjechië.

Het Garden Gourmet Incredible Gehakt is vanaf september verkrijgbaar bij Albert Heijn, Plus, Deen en Picnic.

Reageer op dit artikel