nieuws

Consumptie van brood weer toegenomen

Voedselproductie

Consumptie van brood weer toegenomen

Het Algemeen Dagblad besteedt in de krant van 6 november aandacht aan de voedingswaarde van brood. Aanleiding is de licht stijgende broodconsumptie voor het eerst in 10 jaar; de uiteenzetting gaat over de gezondheid van brood.

Voor het eerst in tien jaar eten we weer iets meer brood, zo meldt Bakkerswereld. ‘In het eerste deel van 2019 aten we 3,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar’, schrijft het AD. De rekken liggen vol met broodsoorten, maar hoe gezond zijn ze, vraagt de krant zich af. De antwoorden komen van lector voedingstechnologie Frank Van Boxstael van de Hogeschool Gent.

Imago weer wat beter

Nederlanders zijn gek op brood en het imago wordt ook weer wat beter nadat koolhydraatvrije diëten – die als erg gezond werden gezien – lang populair waren. Mogelijk is het beeld ook verbeterd door de dure campagne die de bakkerijsector afgelopen tijd hield, stelt het AD.

De Nederlander eet er voor het eerst weer een beetje meer van, zo kwam het Nederlands Bakkerij Centrum onlangs met de jongste cijfers. Op dit moment eet iedere Nederlander gemiddeld circa 50 kilo per jaar, wat neerkomt op 4 sneetjes per dag.

‘Brood is een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen’, zegt Frank Van Boxstael, lector voedingstechnologie en onderzoeker van alternatieve granen van Hogeschool Gent in de krant. ‘Brood levert tal van essentiële voedingsstoffen en voedingsvezels, wat het tot een natuurlijk, plantaardig én gezond product maakt. Het meeste brood wordt van tarwemeel (ongeraffineerd) en -bloem (geraffineerd) gemaakt. Brood voorziet vooral in koolhydraten, maar ook in een aanzienlijk percentage vezels en eiwitten. De eerste leveren energie, de tweede zorgen voor een gezonde darmflora en de derde voor een verzadigd gevoel.’

Verteerbaarheid van brood

Melissa Camerlinck, lector voedingstechnologie, ook van Hogeschool Gent, gaat in op de verteerbaarheid van brood. ‘Die is sterk persoonsgebonden’, zegt zij. ‘Mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen bijvoorbeeld het advies krijgen om (tijdelijk) graanproducten te vermijden. Voor sommigen kan het gezonder zijn om desembrood te vermijden.’

Dat aantal moet je niet overschatten’, zegt Van Boxstael. ‘Onze darmflora is enorm complex. Desem kan ook voordelen hebben voor mensen met een overgevoeligheid. Er zijn tal van factoren die bepalen of je het ene brood beter verteert dan het andere, en of een desembrood gezonder is dan eentje met gist. Het enige dat zeker is, is dat brood gezond is én past in een gezond voedingspatroon. Vind je een bepaalde voedingswaarde of gezondheidsvoordelen belangrijk, dan vraag je het best aan je bakker uit welke graansoorten je brood samengesteld is. Je kan ook vragen of er gist of desem werd gebruikt om het deeg te laten rijzen.’

Diverse broodsoorten

Diëtiste Sanne Mouha gaat in het artikel in op de voedings- en vezelwaarde van diverse broodsoorten.

Koolhydraten op Voeding Nu Jaarcongres

Ook op het Voeding Nu Jaarcongres is er aandacht voor koolhydraten. Ellen Blaak van de Maastricht Universiteit legt uit wat de kwaliteit is van verschillende typen koolhydraten. En meer weten over koolhydraatbeperking bij diabetes? Diëtistes Wilma Bouwman en Alie Lourens van Dieetzorg Friesland geven uitleg aan de hand van twee praktijkcasussen. Bekijk de rest van het programma.

Bron: Bakkerswereld

Reageer op dit artikel