Opening fabriek voor eiwit van micro-organismen

26 april 2024 Redactie Food Solar Foods
Het Finse bedrijf Solar Foods heeft een fabriek geopend voor de productie van Solein, een eiwitproduct gekweekt uit bacteriën die leven op CO2 en waterstof. Met de openingen van de fabriek wil Solar Foods de productie van het eiwitproduct gaan opschalen.

Solein is het eiwit dat het Finse foodtechbedrijf Solar Foods met lucht en elektriciteit kweekt uit micro-organismen die leven op CO2 en waterstof. Solar Foods produceerde Solein vooralsnog alleen in kleine hoeveelheden in een proeflaboratorium. Met de opening van Factory 01, de eerste Solein-fabriek, start het bedrijf met de productie van Solein op grotere schaal. In 2022 kreeg Solein een ‘novel food’ goedkeuring in Singapore en werd het eiwitproduct als test onderdeel van een snackreep en chocolade ijs. Met opening van de nieuwe Solein-fabriek schat Solar Foods dat het de jaarlijkse productie van Solein zal opvoeren tot een maximum van 160 ton.

"We zullen hoeveelheden kunnen leveren waarmee voedselproducenten voor het eerst grote partijen producten op basis van Solein kunnen maken. Hoewel we consumenten al een voorproefje hebben kunnen geven, was het nog niet mogelijk om voedingsmiddelen op basis van Solein in de plaatselijke supermarkt te vinden. Binnenkort zal dat wel mogelijk zijn", legt ceo en medeoprichter van Solar Foods Pasi Vainikka uit.

Loskoppeling landbouw

Solar Foods noemt de opening van de fabriek “een historische primeur voor cellulaire landbouw." Volgens het bedrijf produceert de bioreactor van Factory 01 dezelfde hoeveelheid Solein per dag als een melkveebedrijf met 300 koeien melkeiwit zou produceren, terwijl het is losgekoppeld van de  milieustress van traditionele landbouw. Zo zou voor het verbouwen van een kilo Solein ongeveer 1% van het water en 5% van de landbouwgrond nodig zijn dat nodig is voor het verbouwen van dezelfde hoeveelheid plantaardig eiwit, en ontstaat daarbij slechts een vijfde van de CO2-uitstoot.

Solein wordt geproduceerd met behulp van een bioproces waarbij micro-organismen worden gevoed met gassen (kooldioxide, waterstof en zuurstof) en kleine hoeveelheden voedingsstoffen. Het bioproces lijkt op wijn maken, waarbij kooldioxide en waterstof suiker vervangen.

Toekomst

"Om het volledige potentieel van Solein te realiseren denken we groter. Daarom zal Factory 02 uiteindelijk zowel het bioproces als het productieproces opschalen: het zou niet in een industriepark worden gevestigd, maar eerder een industriepark vullen", legt Vainikka de groeivisie van het bedrijf uit. "Ons langetermijndoel is om een miljardenbedrijf te worden. De wereldwijde eiwitmarkt is een business van twee biljoen euro en we hebben laten zien dat Solein een plek heeft binnen die markt."

Solar Foods is op zoek naar wettelijke novel foods goedkeuringen voor Solein op verschillende belangrijke markten, zoals de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het bedrijf streeft ernaar om eind 2024 de Amerikaanse markt te betreden.

Samenstelling

Solar Foods omschrijft Solein als een microbieel eiwitrijk poeder dat alle essentiële aminozuren bevat en ter vervanging van bestaande eiwitten in verschillende voedingsmiddelen kan dienen. Het eiwitproduct bestaat voor 65-70% uit eiwit, 5-8% uit vet, 10-15% uit voedingsvezels en 3-5% uit mineralen. De macronutriëntsamenstelling van Solein lijkt op die van gedroogde soja of algen.

“Het is het eerste novel food dat losgekoppeld is van de grenzen van de traditionele landbouw. Dit type productiemethode heeft de potentie om de duurzaamheid, beschikbaarheid en transparantie van wat we eten en waar voedsel geproduceerd kan worden te veranderen.”

Bron: Solar Foods

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?