Duurzaam ten opzichte van wat?
PREMIUM
Wat is duurzaamheid? Hoe meet je dat? Veel producenten weten niet eens wat ze uitstoten. In een paper wordt aangegeven dat de overheid – zonder nou overal antwoorden op te hebben – minstens de kaders moet aangeven.
“De term duurzaamheid dekt veel onderwerpen,” zegt Sander Biesbroek, onderzoeker aan de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University. Hij is een van de auteurs van de paper ‘Toward healthy and sustainable diets for the 21st century: Importance of sociocultural and economic considerations’.
Het stuk is een reactie op het EAT-Lancet rapport (zie kader) dat vier jaar geleden verscheen. Die studie bevat een toekomstvisie over wat gezonde voeding en duurzaam voedselsystemen zouden moeten zijn. Biesbroek en zijn collega’s Pieter van ’t Veer en Frans Kok namen het initiatief voor een conferentie met internationale collega’s, afkomstig van Mexico tot Denemarken en van China tot Nigeria, om het rapport te bespreken en te amenderen. Hun bevindingen werden onlangs gepubliceerd.