Artikelen
Standpunt Voedingscentrum | Maak gezond gemakkelijk en gewoon voor jongeren

Standpunt Voedingscentrum | Maak gezond gemakkelijk en gewoon voor jongeren

Eén op de zes kinderen heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs één op de drie kinderen. Daar houdt een kind zijn leven lang last van.” Dit waren de eerste drie zinnen in de recent verschenen kamerbrief over preventie en leefstijl met focus op overgewicht en voeding (1). De staatssecretaris benadrukt hierin de urgentie voor actie, in lijn met...

Aan tafel! Zonder strijd en stress

Aan tafel! Zonder strijd en stress

Baby’s worden geboren als intuïtieve eters, maar al snel daarna nemen regels, verwachtingen en waardeoordelen rondom voeding het over in een gezin. Stress en strijd aan tafel zijn soms het gevolg. Intuïtief eten kan helpen.

Op weg naar advies voor prematuren

Op weg naar advies voor prematuren

In achttien Nederlandse ziekenhuizen loopt een onderzoek naar vast voedsel bij baby’s om overgewicht in een later leven te voorkomen. Karin Vissers, kinderarts in opleiding, hoopt op deze SPOON-studie te promoveren.

Beïnvloedbaarheid jongeren biedt kans voor interventies

Beïnvloedbaarheid jongeren biedt kans voor interventies

De groei en ontwikkeling tijdens de adolescentie is bepalend voor de gezondheid op latere leeftijd en zelfs voor die van eventuele nakomelingen. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Toch wordt er verhoudingsgewijs weinig onderzoek naar gedaan.

‘Zo past pizza wel in de schijf van vijf’

‘Zo past pizza wel in de schijf van vijf’

Hoe maak je een gezonde, voedzame pizza die niet als een blok op de maag ligt? Deegprofessor Marcel Losekoot van De Pizza Academy in De Bilt zet op een rij hoe pizzabakkers en consumenten wel degelijk pizza kunnen maken die gezond is.

Obesitas, begint het in het babybrein?

Obesitas, begint het in het babybrein?

Er zijn steeds meer volwassenen én kinderen met obesitas. Ligt dat aan de voeding, de hoeveelheid beweging of is sprake van erfelijke aanleg? Onderzoek laat zien dat er ook iets fout kan zijn gegaan in de ontwikkeling van de hersenen.

Groente en fruit de vergeten probiotica?

Groente en fruit de vergeten probiotica?

In en op verse groentes en fruit is een enorme variatie aan micro-organismen aanwezig. Zouden we in de toekomst rauw gegeten groenten en fruit als ‘probiotica 2.0’ kunnen classificeren? Een pleidooi voor nader onderzoek.

Directeur Kokkerelli Suzanne Bisschops: Focus op groente en fruit

Directeur Kokkerelli Suzanne Bisschops: Focus op groente en fruit

Jong geleerd, is oud gedaan. Reden voor Suzanne Bisschops om een centrum op te richten waar kinderen spelenderwijs leren wat gezond en lekker eten is: Kokkerelli. Het is een co-creatie van consumenten, onderwijs, bedrijfsleven en wetenschap. “Mijn doel? De wereld wat gezonder maken.”

NAV-lid Yvonne Willemsen: ‘Effecten van borstvoeding nabootsen’

NAV-lid Yvonne Willemsen: ‘Effecten van borstvoeding nabootsen’

Na de bachelor Voeding en Diëtetiek te hebben afgerond voelde ik dat ik nog iets miste. Voor mij ontbrak de diepgang in de theorie die ons was geleerd tijdens de opleiding. Hoe wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op gezondheid en hoe worden richtlijnen bepaald? Daarom was de master Voeding en Gezondheid de perfecte vervolgstap.

Het belang van ervaringsgerichte voedseleducatie

Het belang van ervaringsgerichte voedseleducatie

Hoe groeien tomaten? Wat is gezonder: groenten stomen of koken? Vragen die het gros van de Nederlanders moeilijk te beantwoorden vindt, terwijl voedselvaardigheden en voedingskennis juist de basis zijn voor goede gezondheid.

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven
Editie 1 2023
Editie 1 2023

Voeding Nu 1 gaat over het thema kinderen en jongeren. Lees 'm hier!

Lees meer
Voeding Nu
Voeding Nu

Superaanbieding!
1 jaar Voeding Nu, het eerste jaar slechts € 45,00, excl. btw

Profiteer nu
Evenementen

Veggie Challenge Live 2023 – nieuw food & lifestyle event

31 maart 2023 - 1 april 2023

Lees meer

Food Technology 2023

12 april 2023 - 13 april 2023

Lees meer

Free From Food & Health Ingredients

30 mei 2023 - 31 mei 2023

Lees meer
Voeding Nu op Social

Social Logo Facebook Alea

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea

Social Logo Instagram Alea