Artikelen
‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’
Ons voedingspatroon is niet optimaal. Het voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lisanne de Weert van Blonk Consultants onderzocht of er nog plaats is voor toegevoegde en vrije suikers in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Conclusie: die is er, al ligt de hoeveelheid in de meeste gevallen iets lager dan in het huidige dieet.
Zeven vragen aan een personal trainer
Stefan Lamping werkt al twintig jaar als personal trainer. Om hun sportieve prestaties te verbeteren, geeft Stefan de mensen die hij begeleidt ook voedingsadviezen. Wat moet je als sporter weten over voeding en voedingssupplementen?
Stapsgewijs verbeteren
Stap voor stap naar betere voedingswaarden. Fabrikanten van levensmiddelen kunnen aan de slag met het nieuwe RIVM-rapport 'Nieuwe criteria voor productverbetering. Zout-, verzadigd vet- en suikergehalten voor voedingsmiddelengroepen'.
De sportieve relatie van de darmen en de spieren
Het darmmicrobioom geeft beetje bij beetje zijn geheimen prijs. Waar niemand nog naar had gekeken, was de relatie tussen voeding, de werking van de darmen en sportprestaties. Onderzoeker Britt Otten zette een reeks experimenten op om te zien of vezelrijke voeding het uithoudingsvermogen kan verbeteren. Het antwoord is voorlopig: zou best kunnen.
NAV-lid Anneke Palsma: Sportprestaties op gezonde wijze verbeteren
De Passie van... Anneke Palsma
Standpunt Voedingscentrum | Invloed van cafeïne op sportprestaties
Heb je cafeïne nodig voor een goede sportprestatie? Welke effecten heeft cafeïne? En welke hoeveelheid is te veel? Het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vragen.
Dr. Marco Mensink: Beter begrijpen hoe voeding en inspanning werkt
Hoe komt het dat Johan Cruijff er in zijn glorietijd veel minder gespierd uitzag dan een profvoetballer vandaag de dag? Niet alleen krachttraining, ook voeding, speelt hierbij een rol. Maar wat is precies het effect? “Begrijpen hoe voeding werkt, dat is wat mij drijft”, zegt Marco Mensink, universitair docent aan de Wageningen University & Research.
Vleesvervangers, voor elk wat wils
Vegetariërs, flexitariërs en veganisten vormen een groeiende groep consumenten. De een wil de smaak en bite van vlees proeven en ervaren, de ander wil vooral een smakelijk alternatief voor de nodige eiwitten. Snel klaar is ook een wens. Het kan allemaal. Er komt steeds meer aanbod, voor elk wat wils.
Frosty Farm winnaar van Food Innovation Award 2022
De makers van Frosty Farm, een bevroren snack van haveryoghurt, fruit en groente, zijn de winnaars geworden van de Food Innovation Bachelor’s Award 2022. De jaarlijkse wedstrijd van het Voedingscentrum voor studenten van alle voedingsgerelateerde hbo- en wo-opleidingen.
Gans als borrelhapje
In ons land hebben we een overschot aan wilde ganzen. Kun je daar iets mee? Een aantal studenten bedacht een toepassing, in de vorm van borrelhapjes. Willemijn ten Hoor (22) besloot het concept verder uit te breiden en staat nu aan het roer van Saucijs UNIQ.
Voeding Nu Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.
Inschrijven