Blogs
Column | Vraag en aanbod
Mijn vader en ik zijn in het ziekenhuis. Tijdens zijn onderzoek zit ik in de koffiebar met een kop koffie. Ik klap mijn laptop open. Bij het opstarten valt mijn oog op de menukaart. Een broodje kip, gebak, een koffiekoek, appelflap, worstenbroodje en een croissant. Bijna onderaan de lijst staat ook nog een broodje gezond.
Blog | Thinkfest
Afgelopen donderdag mocht ik – student Voeding en Diëtetiek en stagiair bij Voeding Nu – deelnemen aan het Thinkfest op de Haagse Hogeschool. Er waren veel verschillende workshops te volgen, zo ook over voeding en gezondheid, die mijn interesse wekten.
Column | What is in a name?
Het academische jaar is gestart: weer meer dan 300 nieuwe studenten in de collegebanken. Zoveel gezichten met zoveel namen die ik steeds moeilijker in mijn hoofd krijg. Soms past een gezicht niet bij een naam. Waar komt die naam vandaan? ‘Het is toch echt een Yvonne en geen Marlies’.
Column | Kater
Ook al ben ik al jaren woordvoeder en weten de media mij regelmatig te vinden, het blijft altijd spannend als je wordt gebeld door een journalist. Die spanning komt doordat je nooit precies weet wat de insteek van een item is. Heel eerlijk, ik ben dol op dat gevoel! Afgelopen week was het weer zo ver. Of ik op camera iets wilde zeggen over een antikaterdrankje....
Hoe lang moet je nog?
Vanwege corona hadden we bij het RIVM twee jaar grotendeels thuisgewerkt. Ondertussen waren diverse collega’s in stilte met pensioen gegaan. Hierover ging het gesprek bij de koffieautomaat. En toen vroeg iemand: ‘Hoe lang moet jij nog?’. Bam. Ik werk al ruim dertig jaar bij het RIVM maar het was nog nooit bij me opgekomen om na te...
Column | Stamgasten
Sinds kort werk ik op een andere afdeling in het ziekenhuis. Op de dialyse zien we patiënten meerdere keren per week. Daardoor is de band echt totaal anders dan op de klinische afdelingen in het ziekenhuis waar ik eerder werkte. Ik noem ze, ondanks hun leeftijd, eigenlijk altijd bij de voornaam. En de sfeer is, ondanks de medische setting, eigenlijk...
Column | Denken en doen
Vijftien jaar geleden kreeg ik mijn diploma Voeding en Diëtetiek. Vier ontzettend leuke jaren had ik doorgebracht aan de Hanzehogeschool in Groningen en enorm veel geleerd over voeding en gezondheid, maar ook over scheikunde (inclusief de vele bijlessen) en statistiek.
Column | Ga toch fietsen!
Mooi is ie hè? Trots laat mijn clubgenoot zijn spiksplinternieuwe triathlonfiets aan me zien. Hij vertelt over de állerbeste versnellingsgroep en de speciale banden, over het unieke zadel en de nieuwste pedalen, waarmee je het vermogen kunt aflezen via een appje op je telefoon. Ik ben er een beetje stil van. Zelf rijd ik al jaren op een redelijke racefiets,...
Boekrecensie | De Darm-Brein Connectie
Door Elenna de Roode, diëtist bij Gezond Leven Diëtisten Zoals de titel: De Darm-Brein Connectie al aangeeft, gaat dit boek in op de connectie tussen je darmen en je brein. Zo gaat het tweede hoofdstuk verdiepend in op het autonome zenuwstelsel, de sympaticus en parasympaticus, hoe deze worden gestimuleerd vanuit de darm. Het is bijna...
Column | Bredere focus
Mijn passie voor voedingsonderzoek is ontstaan aan de Universiteit Maastricht; voedingsonderzoek is belangrijk en je kan er zelf erg veel plezier aan beleven. Zowel het onderzoek met mensen – waardoor er een korte lijn is tussen de bevindingen en de toepasbaarheid – en de focus op het fysiologische aspect van voeding, trekt me aan.
Voeding Nu Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.
Inschrijven