Proeven van het voedsel van de toekomst

7 april 2024 Angela Jans Angela Jans
Plantaardige kip, schnitzels verrijkt met omega 3, tonijn zonder vis, kaas zonder zuivel. Op de Alimentaria 2024 in Barcelona, een beurs voor de voedingsmiddelenindustrie en horeca, werden honderden nieuwe producten gepresenteerd. Opvallend: vaak behouden ze oude, vertrouwde benamingen op basis van compleet nieuwe ingrediënten.

Wat is gezond, lekker én goed voor de planeet? Het voedsel van de toekomst zal andere bestanddelen gaan bevatten dan we tot nu toe gewend zijn. Denk aan zeewier, gele erwten, voedingsgist en maïszetmeel. Meer dan ook staan duurzaamheid en gezondheid voorop. Voor de productie zullen bovendien nieuwe systemen en middelen worden ingezet als robots en AI. Innovatie, duurzaamheid, het was alom aanwezig in de zeven enorme paviljoens van de Alimentaria & Hostelco.  

Een paar voorbeelden. 0.0-bieren met toegevoegde eiwitten en vitaminen, ontworpen om het spierherstel te bevorderen. Een cholesterolvrije kotelet, gemaakte van mager vlees waarop plantaardig vet is ‘geprint’ waaraan omega 3, vitamine D en magnesium is toegevoegd. Een biologische fruitsmoothie, verrijkt met collageen en vitamine B. Brood met 170 procent meer eiwit en 80 procent minder koolhydraten, een 100 procent plantaardige burger op basis van artisjokken. En dan zijn er nog talloze nieuwe producten te noemen als plantaardige bacon op basis van kikkererwten, tarwe en soja of een knoflook met Parmezaanse kaasdressing die, dankzij 43 procent eiwit, ook een voedingssupplement is. 

Innovatie

De digitale transformatie van de voedingsmiddelensector lijkt onstuitbaar. En toch, de benamingen veranderen niet of nauwelijks. De innovatieve producten worden aangeprezen als: vegan chicken curry, novameat, atun rojo vegetal, shredded nova-beef en groentenuggets met kipsmaak. “We noemen het bewust kip, want anders hebben de consumenten geen idee hoe het smaakt en wat ze moeten verwachten en zullen ze het niet snel kopen. Daarom doen we dat”, aldus Joaquin Fernandez, exportmanager van Nuveg, producent van plantaardige voedingsmiddelen, waaronder kant-en-klaarmaaltijden in poedervorm met namen als: burrito’s, bolognese, chicken curry en meatballs. Een zakje kan makkelijk in de tas en behoeft alleen een toevoeging met heet water om een volledige maaltijd op tafel te krijgen.

We noemen het bewust plantaardige kip, want anders weet niemand hoe het smaakt 

De innovaties omvatten ook functionele voedingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen om de gezondheid te bevorderen. Zo presenteerden start-ups 3D-technologiën en poeders gewonnen uit bijproducten om aan andere voedingsmiddelen toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld Ingredalia, dit bedrijf claimt erin geslaagd te zijn, het molecuul dat verantwoordelijk is voor de gezondheidseffecten van broccoli (sulforaphane en glucosinolaat) te extraheren zodat het heel gemakkelijk in andere producten verwerkt kan worden. 

Restafval verwerken

Ook wordt, in het kader van een betere wereld, driftig gezocht naar manieren om bijproducten (restafval) te verwerken in nieuwe ingrediënten. Een presentatie hierover in The Alimentaria Hub for trends & innovation, liet zien dat er verschillende opties zijn om okara, (sojapulp ofwel het tofubezinksel dat achterblijft nadat gepureerde sojabonen zijn gefilterd voor de productie van sojadrink en tofu) na een intensieve bewerking, onder meer te gebruiken is in gefermenteerde kaas of gebak. Een flinke bijdrage, aangezien er nu jaarlijks zo’n 70 miljoen ton restafval overblijft.

Naast nieuwe gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen waren er ook tal van innovaties te zien, ruiken en proeven op het gebied van nieuwe smaken en formaten om consumenten te verleiden tot aankopen en het nuttigen ervan. 

Dit omvat fruitballetjes met mango, framboos en citrusvruchten. IJs, heel veel ijs, puur natuur, zonder suiker, zonder gluten, zonder afval. Ambachtelijke gin van arbequina-olijven en korianderzaad, groene thee met fruitgelei bubbels die in de mond exploderen. Verbazingwekkend was de Colacao, een soort Kitkatreep die gegeten kan worden als ontbijt en een broccolichip als voorgerecht. Robots en kunstmatige intelligentie bieden oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan dankzij een label dat van kleur verandert. 

Duurzaamheid stijgt

“Elke editie zien we de paviljoens met daarin de biologische producenten en duurzame industrie fors stijgen”, aldus Toni Valls, general director van de tweejaarlijkse beurs. De Alimentaria 2024 telde dit keer 3200 deelnemende bedrijven, afkomstig uit meer dan 120 landen. Te samen verwelkomden ze meer dan 100.000 bezoekers over een periode van vier dagen, 18 tot en met 21 maart.

Altijd op de hoogte blijven?