Gebitsslijtage: steeds groter probleem in westerse wereld door ongezonde levensstijl

28 maart 2024 Partner content Pexels

BEDRIJFSINFORMATIE | Gebitsslijtage is de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden. Hoewel gebitsslijtage nooit geheel tegen te gaan is, is het wel opvallend dat vooral in de westerse wereld de slijtage op steeds jongere leeftijd begint. Als dit probleem niet tijdig wordt aangepakt, kan dit leiden tot grote gebitsproblemen en uiteindelijk zelfs het verlies van tanden. Slijtage van het gebit komt bij iedereen voor en is vooral op latere leeftijd duidelijk waarneembaar. Soms zien we dit dus echter ook terug bij relatief jonge mensen. Dit zal voor een groot deel veroorzaakt worden door een ongezonde levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan het eten van veel suikerhoudende producten. Bij onvoldoende hulp, kan gebitsrenovatie nog de enige oplossing zijn om het gebit weer gezond te maken. Voorkomen is echter beter dan genezen. In dit artikel gaan we hier dan ook dieper op in en leggen we uit wat je zelf kunt doen om gebitsslijtage af te remmen. 

Oorzaken van gebitsslijtage

Om gebitsslijtage tegen te kunnen gaan, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe dit precies ontstaat. Slijtage ontstaat voor een groot deel gewoon met de jaren. Het is heel normaal dat het gebit van een tiener er anders uitziet dan het gebit van iemand van zeventig jaar oud. Daar kun je ook zeker niet altijd wat aan doen. Echter, tegenwoordig zien we dat de mate van slijtage steeds verder toeneemt. Zeker bij jongeren. Dit heeft verschillende oorzaken: 

  • Zure voeding: denk hierbij bijvoorbeeld aan het drinken van energiedrankjes en cola 
  • Te hard poetsen of de verkeerde tandpasta gebruiken 
  • Tandenknarsen of veelvuldig op kauwgom kauwen 

Wees je ervan bewust dat slijtage zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Als tandweefsel verloren gaat, dan is dit niet meer te herstellen. Dit heeft grote gevolgen voor het gebit. Zo kan het gebit er veel minder mooi uit gaan zien en is het lastiger om te kauwen. 

Behandeling van gebitsslijtage

Als er al een zekere mate van slijtage is ontstaan, dan zal de tandarts eerst onderzoeken hoe ernstig het precies is. De behandeling is vooral gericht op het niet erger maken van het probleem. Daarbij wordt dus bewust gekeken naar de oorzaak hiervan. Zo zien we bijvoorbeeld vooral veel slijtage bij tandenknarsen. Als dit bij jou de oorzaak is, dan kan de tandarts een speciaal bitje maken om het knarsen te voorkomen. Als de slijtage nog niet al te ernstig is, zal de behandeling dus vooral gericht zijn op het niet erger worden van het probleem. 

Als de slijtage te erg is en al problemen geeft, dan kan de tandarts er ook voor kiezen om de tanden te herstellen. Bijvoorbeeld met behulp van kronen of facings of door het gebruik van vullingen van composiet. Soms is een totale gebitsrenovatie nodig om weer probleemloos te kunnen eten. Het is beter om het niet zo ver te laten komen en bij de eerste signalen al vroegtijdig aan de bel te trekken. 

Altijd op de hoogte blijven?