Kan een shift in ons voedingspatroon de stikstofvervuiling omkeren?

BEDRIJFSINFORMATIE - Prof Harry Aiking (VU University Amsterdam) en Prof Jan Willem Erisman (Leiden University), maakten een samenvatting van de literatuur rond de impact van de stikstofcrisis op ons klimaat, op andere milieuproblemen en op onze gezondheid. De potentiële rol van een shift in het voedingspatroon en duurzame landbouw worden hierbij benadrukt.

De grootste aandeelhouder van de overtollige stikstofproductie is de landbouw. Dit komt door het actuele Westerse voedingspatroon, welke veel dierlijke eiwitten bevat.

Individuen kunnen op twee manieren de stikstoflevels positief beïnvloeden:

1. Voedingskeuzes
Door het kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten.

2. Voedselverspilling
Door zowel weggegooid voedsel alsook overconsumptie te vermijden.

Gemiddeld is er 6kg plantaardig eiwit nodig om 1kg dierlijk eiwit te produceren. De consumptie van plantaardige eiwitten kan 85% van het conversieverlies van plantaardig naar dierlijk opheffen.

Benieuwd naar het volledige rapport? Lees het hier: Scientific Update on Plant-Based Eating and Cardiometabolic Health (alprofoundation.org)

En de link naar het interview: Reversing the Nitrogen crisis: role of plant-based diets and sustainable farming - YouTube

 

Lees ook

Over 4 weken alweer….. Health, Food & Technology Event | 1 december 2021

Dat voeding rechtstreeks van invloed is op gezondheid staat vast, maar… Welke rol kan technologie spelen bij o.a. het proces van bewustwording, samenwerking en gepersonaliseerde voeding? Wat heeft echt impact? Met wie kun je samenwerken? Hoe bereik je de maatschappij? Hoe maak je de gezonde keuze makkelijker en toegankelijk voor iedereen? Hoe realiseren we duurzame gedragsverandering? Wat zijn de ontwikkelingen op gebied van de drijvende krachten data en technologie? Tijdens het Health, Food & Technology Event krijg je gegarandeerd antwoord op al deze vragen door onder andere...

Free From Functional & Health Ingredients 2021: beter zakendoen voor retail en foodservice

Op 23 en 24 november a.s. vindt de Free From Functional & Health Ingredients 2021 plaats in de RAI Amsterdam. De expo koppelt potentiële zakenpartners aan elkaar en inspireert met conferences van tientallen toonaangevende sprekers van prestigieuze instellingen en bedrijven.

Georganiseerde praktijkvoering en veilige interactie met jouw cliënt!

BEDRIJFSINFORMATIE | Leefstijl, beweging, mindset en voedingsinterventies kunnen mensen helpen om gezonder te leven. Als er sprake is van een aandoening, dan is het een onderdeel van het behandelplan. De missie van Nutrilink is om mensen en hun professionals hierbij te helpen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement