Blogs

‘Goede voedingstoestand al belangrijk voor conceptie’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar voedingsadviezen voor de eerste duizend dagen (van conceptie tot de leeftijd van twee jaar) die beschikbaar zijn op het internet. De organisatie concludeerde in een artikel in Voeding nu dat het internet een belangrijke bron voor informatie over voeding is, maar dat er veel verschillende adviezen in omloop zijn die mogelijk tot verwarring leiden. Voeding NU vroeg twee diëtisten, die zich onder andere richten op kinderen, over hun ervaring met verwarring over de voedingsadviezen voor de eerste duizend dagen.In deze rubriek...

Agrifirm #2: Transparantie & gezondheid

Agrifirm #2: Transparantie & gezondheid

Eigenlijk praten we er te weinig over, vindt Ruud Tijssens, Directeur Public & Cooperative Affairs van Agrifirm. Als je met de buitenwereld praat over veevoer, dan begint men meteen over voedselveiligheid. De dioxine crisis ligt nog steeds vers in het geheugen. Inmiddels is een heel systeem opgetuigd om dit soort crises te voorkomen, maar daar communiceren...

Agrifirm #1: Het gebeurt uiteindelijk op het boerenerf

Agrifirm #1: Het gebeurt uiteindelijk op het boerenerf

Braziliaanse sojabonen worden aan de Hollandse koeien gevoerd. Die soja komt van ver. Ook wordt er het nodige oerwoud voor gekapt. Niet echt duurzaam. Het moet anders, beter… duurzamer. Agrifirm, als internationaal veevoeder bedrijf heeft daar wel een rol te spelen vindt Ruud Tijssens, Directeur Public & Coöperative Affairs van Agrifirm. Student Claire...

‘Ik raad alcohol nooit af, tenzij noodzakelijk’

‘Ik raad alcohol nooit af, tenzij noodzakelijk’

Recent kwam er een nieuw onderzoek in de media over de gevolgen van alcoholconsumptie. Er was veel over te doen, zo hadden verschillende media als kop dat een glas alcohol dertig minuten van je leven kost. Dit bleek achteraf genuanceerder te liggen. Voedingswetenschappers kregen het woord, maar hoe gaat een diëtist met alcoholadviezen om in de praktijk....

Coco Conserven #2: De minst duurzame tosti’s ter wereld

Coco Conserven #2: De minst duurzame tosti’s ter wereld

Coco Conserven is het conserveer bedrijf van Sascha Landshoff, Vera Bachrach en Joris Jansen. Het bedrijf is het logische vervolg op de Tostifabriek: middenin Amsterdam de ingrediënten produceren voor het maken van tosti’s.Twee varkens voor de ham en 2 koeien voor de kaas en 100m2 graan voor het brood. Er is een filmpje van, en nog veel meer over te...

Coco Conserven #1: Eerst was er de Tostifabriek

Coco Conserven #1: Eerst was er de Tostifabriek

Het is een koude druilerige wintermiddag als collega Florieke Koers, student Lucienne Koper en ik aankomen bij Coco Conserven. Het conservenbedrijf van Sascha Landshoff, Vera Bachrach en Joris Jansen – bekend van het project de Tostifabriek in Amsterdam – zit op het Hembrugterrein in Zaandam, ooit het hart van de Stelling van Amsterdam. Hier werden...

‘Een echte diëtist word je in de praktijk’

‘Een echte diëtist word je in de praktijk’

In nummer 8, 2017, van het Voeding nu Magazine sprak een diëtist zich uit over zijn opleiding Voeding en Diëtetiek. Hij deed er een opleiding tot gewichtsconsulent naast, waardoor hij naar eigen zeggen meer kennis en vaardigheden kreeg rond het gedrag van mensen.In de media circuleren veel verschillende meningen over voeding en de diëtist, iedereen...

Actualiteit – Gezondheidsgerichte communicatie in de horeca deel 2

Actualiteit – Gezondheidsgerichte communicatie in de horeca deel 2

Als fietskoerier krijg ik soms de meest grappige vragen van kinderen. “Waarom ben je op de fiets en niet op een brommer of een motorfiets?”, werd me gevraagd. Hierop antwoorde ik: “Omdat ik sterke benen wil krijgen!” Ik denk dat dit meteen ook het probleem van de huidige situatie omschrijft: men laat het liefst het eten door iemand anders maken, zodat...

Actualiteit – Gezondheidsgerichte communicatie in de horeca

Actualiteit – Gezondheidsgerichte communicatie in de horeca

3 weken geleden was het zover: ik (Romana den Engelse, student Food Innovation bij HAS Hogeschool) mag beginnen met mijn allerlaatste opdracht voor HAS Hogeschool! Na een aantal voorlichtingsrondes bij te hebben gewoond, had ik besloten een opdracht te gaan doen waar ik mij goed in kan vinden: gezonde voeding of plantaardige voeding. Het was natuurlijk...

Varkenshouder Vermeer #5: Een toekomst met minder varkens?

Varkenshouder Vermeer #5: Een toekomst met minder varkens?

In Brabant wonen 2,5 miljoen mensen, 6 miljoen varkens, 700.000 koeien en 27 miljoen kippen. Dit staat in een artikel van de NOS afgelopen juli. Het aantal bedrijven is verminderd de laatste 16 jaar, maar het aantal dieren is toegenomen. Voor het provinciehuis in Den Bosch staan varkens. In de buurt van het bedrijf van Jan Vermeer zijn nog 6-7 varkenshouderijen.De...

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven
Voeding Nu
Voeding Nu

Superaanbieding!
1 jaar Voeding Nu, het eerste jaar slechts € 87,75 met korting, excl. btw

Profiteer nu
Editie 2 2021
Editie 2 2021

In Voeding Nu 2 staan ouderen in de schijnwerpers. Online lezen? Dat kan hier!

Lees meer
Evenementen

Cursus Levensmiddelenchemie

16 november 2021 - 15 februari 2022

Lees meer

Cursus Zuiveltechnologie

2 september 2021 - 13 januari 2022

Lees meer

Cursus Bakkerijtechnologie

2 september 2021 - 27 januari 2022

Lees meer
Voeding Nu op Social

Social Logo Facebook Alea

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea