3D-printer voor zachte groenten in hun natuurlijke vorm

4 september 2023 Redactie Food Amber Faust via Unsplash

Ouderen met slikproblemen (dysfagie) zijn aangewezen op gemalen voedsel. Helaas is gemalen voedsel niet aantrekkelijk om te zien en is het genieten van vloeibaar voedsel lastig als je tafelgenoot een ‘normale’ maaltijd kan nuttigen. Gastronology in Bergen op Zoom wil daar met groentepurees uit de 3D-printer verandering in brengen. 

Gastronology ontwikkelt groentepurees van hoge kwaliteit, die weer in hun oorspronkelijke vorm worden geprint. Dit gebeurt via industriële 3D-printers bij partner Budelfood B.V. Omdat deze ontwikkeling voor ouderen met slikproblemen het plezier aan tafel weer terug zou kunnen brengen, werkt Gastronology samen met WVO Zorg en Wageningen Universiteit aan het demonstratieproject: ‘Industriële 3D-Foodprinting in de Zorg’,  mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland. Door het begeleid introduceren van de 3D-geprinte purees binnen de verpleeghuizen van WVO Zorg, helpt WVO Zorg mee om die producten zo goed mogelijk aan te passen aan de behoeften van hun ouderen. 

3D-printen is een techniek die steeds meer gemeengoed wordt. Industrieel 3D-foodprinten staat echter nog in de kinderschoenen. Gastronology heeft hierin al eerste stappen gezet en is blij met de subsidie van het innovatieprogramma Zeeland in Stroomversnelling, wat hen in staat stelt de productielijn tot volwassenheid te laten komen. 

Gastronology en WVO Zorg trappen dit project feestelijk af met een Proeverij voor cliënten met kauw- en slikproblemen, hun naasten en de (zorg)medewerkers  van WVO Zorg, op woensdag 6 september om 13:30 uur op de locatie van verpleeghuis Ter Reede aan de Koudekerkseweg 81 in Vlissingen.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?