Aantal deelnemers Gecombineerde Leefstijlinterventie gestegen naar 73.000

8 juni 2023 Redactie Voeding Nu Pixabay

Het aantal deelnemers aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is in 2022 gestegen naar ruim 73.000. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarmee is het aantal deelnemers sinds eind mei 2022 met 51 procent gestegen.

Met de GLI kunnen mensen met vergoeding vanuit de basisverzekering hun leefstijl en gedrag veranderen. Zij krijgen daarbij 2 jaar begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Sinds de start van de GLI in 2019 werd in totaal 33 miljoen euro vergoed door zorgverzekeraars.

Effecten

De resultaten die deelnemers met de GLI behalen, zijn vergelijkbaar met de vorige rapportage, meldt het RIVM. Gemiddeld verliezen deelnemers 3,5% van hun gewicht na gemiddeld 9 maanden. De buikomgang neemt af met 3,4% en de BMI met 1,2 kg/m². Het RIVM ziet hierin geen verschil tussen mensen met een lagere of hogere BMI bij de start met de GLI. Deze cijfers zijn gebaseerd op metingen bij een groep van 923 mensen die een goed beeld vormt van alle deelnemers.

Afronden programma GLI

Een GLI-programma duurt 2 jaar. De helft van de deelnemers maakt het traject helemaal af. Van de deelnemers stopt 26 procent in het eerst jaar, en in het tweede jaar is dat nog zo’n 35 procent, vaak vanwege gebrek aan tijd of motivatie.

Bron: RIVM

Altijd op de hoogte blijven?