Afleiding tijdens eten leidt mogelijk tot ongezond eten

attachment-tv-kijken-tijdens-eten

Door afleiding tijdens het eten eten mensen mogelijk zoeter en zouter dan zonder die afleiding. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen  waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Tot op heden werd gedacht dat onvoldoende wilskracht de oorzaak was van het makkelijk overeten bij afleiding.

Getallen- en letterreeksen

Tijdens de studie kregen de proefpersonen de opdracht om een rij met getallen of letters, waarvan de lengte steeds varieerde, te onthouden. Dit deden zij terwijl ze zoute crackers, zoete limonade of zure citroensap nuttigden. Ook het eten en drinken varieerde.

Smaakt het?

Direct na het proeven moesten de proefpersonen de getallen- of letterreeks opschrijven voor zover ze het nog wisten. Ook moesten zij aangeven hoe sterk ze het eten of drinken vonden smaken.

Zoeter en zouter

Bij langere reeksen aan getallen of letters gaven de proefpersonen aan dat het voedsel en de drank minder smaak had. Dit terwijl de proefpersonen bij langere reeksen hun limonade onbewust zoeter hadden gemaakt en meer zoute crackers aten.

 

Zouter en zoeter

De onderzoekers geven aan dat er door afleiding minder capaciteit over is om aandacht te besteden aan focussen op wat men proeft. ‘Doordat je minder goed proeft, ga je vervolgens compenseren door meer zout of zoet aan je eten toe te voegen, of door simpelweg meer te eten’, aldus Dillen in een persbericht.

 

Overeten

Op deze manier resulteert beperkte aandacht voor eten in een ongezond eet- en drinkpatroon en een vergrootte kans op overeten.

 

Televisie kijken tijdens het eten

Beperkte aandacht kan optreden als er televisie wordt gekeken tijdens het eten, als er tijdens het eten een gesprek wordt gevoerd of iets wordt gelezen. Om er een gezonde levensstijl om na te houden adviseren de onderzoekers om tijdens het eten volledig aandacht te hebben voor wat er gegeten wordt.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Kleiner hapje heeft meer invloed op consumptie dan afleiding

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...