Aspartaam (E951) veilig volgens nieuwe EFSA-evaluatie

attachment-7967

Het veel besproken aspartaam, E-nummer 951, en de stofwisselingsproducten ervan zijn veilig bij de huidige blootstelling eraan via de voeding. Dat maakte de Europese Voedsel en Veiligheidsautoriteit EFSA vandaag bekend. Deze conclusie trekt de organisatie op basis van een uitgebreide studie van alle beschikbare wetenschappelijke literatuur rond aspartaam.

Volgens de voorzitter van de commissie die het risico van aspartaam onderzocht, Dr Alicja Mortensen, is de EFSA-evaluatie de meest uitgebreide die ooit naar aspartaam is gedaan. ‘Het is een stap vooruit voor het vertrouwen van de consument in het systeem van Europese voedselveiligheid en de regeling van additieven’, Aldus Mortensen.

 

Aanvaardbare dagelijkse inname

De experts van de zogeheten ANS-commissie (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Foods) concluderen dat de huidige Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van 40mg/kg per dag voldoende bescherming biedt voor de algemene bevolking. Voor patiënten met PKU (fenylketonurie) geldt deze veiligheidsmarge niet aangezien ze fenylalanine, een afbraakproduct van aspartaam, uit hun voeding moeten weren. Deze aanvulling gold ook al bij eerdere adviezen rond aspartaamgebruik.

 

Kanker en het brein

De leden van het ANS-panel hebben in de onderzoeken onder meer gekeken naar het potentiële risico van aspartaam rond de beschadiging van genen en het mogelijke ontstaan van kanker. Ze vonden geen verband. Ook vonden ze geen negatieve effecten van aspartaam op de hersenen, het zenuwstelsel en het gedrag en de cognitieve functie van kinderen en ouderen. Ook zien ze geen schadelijke verbanden als het gaat om de ontwikkeling van de foetus als deze wordt blootgesteld aan fenylalanine, afkomstig van aspartaam, bij de huidige ADI.

Publieke consultatie

Voor deze evaluatie van EFSA het licht zag, consulteerde het ANS-panel twee keer de mening van het ‘publiek’, externe experts en bij aspartaam betrokkenen. Hierdoor ontving het panel meer dan 200 commentaren die meegenomen zijn in de overwegingen bij de nieuwe evaluatie. Daarnaast hield het panel hoorzittingen met belanghebbenden over de concepten van de evaluatie.  De commentaren zijn vandaag samen met de evaluatie gepubliceerd. Ook twee onderzoeksrapporten die na de openbare hoorzittingen bij EFSA binnenkwamen zijn nog bekeken, maar hadden verder geen invloed op de opinie.

Herevaluatie

De nieuwe evaluatie van aspartaam is een uitvloeisel van EFSA’s programma om voor 2020 alle voedseladditieven te herevalueren. Aspartaam is een stof die bestaat uit twee aminozuren en een methylgroep, componenten die voorkomen in de dagelijkse voeding.

Bijeenkomst zoetstoffen

Op 21 januari vindt de bijeenkomst Voeding Nu Basiscs Suiker en zoetstoffen plaats. Hierin zal worden ingegaan op de nieuwe evaluatie van EFSA over aspartaam. 

Lees verder op Voeding Nu:

Is er nu niemand die aspartaam kankerverwekkend vindt

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...