‘Baby’s met eczeem ontwikkelen eerder voedingsallergie’

attachment-babyyy

Baby’s met eczeem of een beschadigde huidbarrière hebben zes keer meer kans om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s, ten opzichte van gezonde baby’s.

Dit blijkt uit onderzoek van King’s College in Londen en de universiteit van Dundee, dat werd gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.


Allergenen

Eerdere studies toonden aan dat mensen met eczeem of een beschadigde huidbarrière, niet over voldoende bescherming tegen allergenen beschikken.


Onderzoekers zagen dat kinderen met eczeem meer dan zes keer meer kans dan gezonde baby’s hebben om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s.

EAT Study

De onderzoekers van King’s en Dundee analyseerden meer dan 600 drie maanden oude baby’s uit de Enquiring Over Tolerance (EAT) studie. Deze studie onderzoekt de effecten van allergene voedingsstoffen op baby’s.


De deelnemende baby’s kregen uitsluitend borstvoeding vanaf de geboorte.


Eczeem

Eerst werd gekeken of de zuigelingen eczeem hadden door te kijken hoeveel water de huid kon behouden. Vervolgens werden huidpriktesten gedaan om te zien of de baby’s gevoelig zijn voor de zes meest voorkomende allergene voedingsmiddelen.


Voedselovergevoeligheid

Onderzoekers zagen verband tussen eczeem en voedselovergevoeligheid. Hoe ernstiger het eczeem was, hoe erger ook de voedselovergevoeligheid. Dit was onafhankelijk van genetische factoren.


De baby’s kregen uitsluitend borstvoeding en geen vast voedsel. Dit suggereert dat actieve immuuncellen in de huid een rol spelen in het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid.


Huidbarrière cruciale rol

Er werd altijd gedacht dat voedselallergieën van binnen in het lichaam naar buiten ontstaan.

Dit onderzoek toont aan dat bij sommige kinderen de allergie via de huid van buiten naar binnen ontstaat. De huidbarrière speelt dus een cruciale rol in het beschermen tegen allergenen in de omgeving.


Voedselallergieën verminderen

Deze ontdekking leidt ertoe dat het risico op voedselallergieën verminderd kan worden door de huidbarrière te herstellen en eczeem te voorkomen, volgens dr. Carsten Flohr, hoofddocent aan het King’s College.

Lees verder op Voeding Nu online:

Baby’s die vis eten hebben mogelijk minder kans op allergieën

Voedselallergie en de rol van afkomst en genen

Meer over
Lees ook
NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

Vandaag redde de Too Good To Go app haar miljoenste maaltijd. De app is op 22 januari 2018 opgericht en zorgde ervoor dat sinds de oprichting een miljoen maaltijden op het bord belandden in plaats van in de vuilnisbak.Inmiddels heeft de app zo’n achthonderdduizend gebruikers en zijn er zo’n tweeduizend locaties aangesloten bij de app. De gebruikers...