Bietensap, dilemma voor de duursporter

attachment-duursporter_cropped-125-446-332-79-13

Steeds meer duursporters zijn bietensap gaan drinken om beter te presteren. De rage is deels te verklaren door een aantal studies die wijzen op een prestatiebevorderend effect van rode bietensap. De studies die het gebruik van bietensap onderbouwen zijn echter klein van opzet.

‘Hoewel het positieve effect van bietensap nog niet overtuigend is aangetoond, moet de duursporter sterk in de schoenen staan om zich aan deze rage te onttrekken. Want stel dat het werkt en de topsporter neemt het niet. Dan heeft de concurrent toch een klein, maar significant voordeel.’ Dit stellen Stephan Peters van het Voedingscentrum en Paul Schermers, van Topsport Topics in een artikel dat vandaag is gepubliceerd in Voeding Nu.

 

ADI-overschrijding

Baat het niet, dan schaadt het niet is te kort door de bocht, vinden de auteurs, want naast de

mogelijke voordelen van nitraat in rode bietensap zijn er mogelijk ook nadelen. De aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat met de voeding wordt door bietensap of concentraat ervan makkelijk overschreden.

 

Dilemma

Beide auteurs pleiten voor verder onderzoek en wijzen erop dat ‘de voordelen van een hoge inname meestal niet zonder risico’s komen. Sporters die bietensap of concentraten ervan willen gebruiken, zitten dus met een dilemma. Ga je voor een mogelijk positief korte-termijn effect ten aanzien van de sportprestatie, dan neem je een mogelijk lange-termijnrisico ten aanzien van de gezondheid.’

 

Werkingsmechanisme nitraat

Het mogelijk prestatiebevorderende effect van rode bietensap zou te danken zijn aan de relatief hoge nitraatconcentraties. Het voorgestelde mechanisme zou zijn: het lichaam zet nitraat om in nitriet, en dit vervolgens in stikstofmonoxide (NO). Een verhoogde NO-concentratie zou zorgen voor de verwijding van bloedvaten waarmee het zuurstofaanbod in het bloed zou toenemen.

 

Symposium Voeding & Sport XXL

Tijdens het symposium Voeding & Sport XXL zullen de laatste inzichten rond voeding, supplementen en sport, waaronder het gebruik van bietensap, aan de orde komen. Het wordt op 18 maart in Papendal gehouden.

 

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...