Borstvoeding kan helpen bij het voorkomen van ADHD bij kinderen

attachment-Borstvoeding

Kinderen die in de eerste drie tot zes maanden van hun leven met borstvoeding worden grootgebracht, ontwikkelen later minder vaak ADHD. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en andere medische centra in Israël. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Breastfeeding Medicine.

Een team van Israëlische onderzoekers, geleid door dr. Aviva Mimouni-Bloch, bestudeerde kinderen met ADHD in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en zette dit af tegen de mate waarin zij borstvoeding kregen.


Onderzoeksgroepen

De kinderen die onderzocht werden vormden drie onderzoeksgroepen: kinderen met diagnose ADHD, een controlegroep met kinderen uit dezelfde familie zonder ADHD en een tweede controlegroep met kinderen die niet genetisch verbonden waren. .


ADHD

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD minder borstvoeding hebben gehad toen ze tussen de drie en zes maanden oud waren. Van de kinderen met ADHD kreeg 43% borstvoeding toen ze drie maanden oud waren, tegenover 69% en 73% van de twee controlegroepen.


Met zes maanden kreeg 29% van de kinderen die later ADHD ontwikkelde borstvoeding, tegenover 57% van de kinderen uit de controlegroep.


Melkpoeder

Bij de moeders van deze kinderen werd gekeken of de kinderen uitsluitend borstvoeding kregen, of gedeeltelijk aangevuld met melkpoeder.

Uniek was volgens Mimouni-Bloch dat de groep broers/zussen werd meegenomen in het onderzoek. Moeders maken voor hun kinderen vaak dezelfde keuzes wat betreft het geven van borstvoeding, maar dit hoeft niet te zeggen dat ieder kind in een gezin borstvoeding krijgt.

Verder onderzoek

Onderzoekers weten nog niet of de moedermelk zelf een positief effect heeft op het voorkomen van ADHD of dat het de nauwe band is die gedurende het geven van borstvoeding tussen moeder en baby gevormd wordt. Daarvoor is verder onderzoek nodig.


Lees verder op Voeding Nu online:

Relatie gelegd tussen ADHD en voeding

ADHD op kinderleeftijd en obesitas onderzocht

EU: nieuwe regels voor baby- en dieetvoeding

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...