Bouwkunde-faculteit TUD gaat vegetarisch

vegetarische catering

Als eerste faculteit aan de TU Delft stapt Bouwkunde over op een volledig vegetarisch assortiment in de kantine: vanaf 3 mei is hier geen vlees meer te verkrijgen.

De TU Delft stelt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben en wil vanaf 2030 de gehele campus CO2-neutraal hebben en circulair zijn. Uit de analyse van haar eigen CO2-uitstoot bleek dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het een-na-grootste aandeel te hebben (na ingekocht gas, vooral bestemd voor de warmtekrachtcentrale van de universiteit). “Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen,” zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. “De universiteit had altijd sterk vleesgeoriënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel. Ik ben dus erg blij met het initiatief van Bouwkunde!”

De pilot met het volledig vegetarische menu start op de faculteit Bouwkunde, omdat de vraag naar een breder vegetarisch aanbod daar de afgelopen tijd sterk toenam, aldus de universiteit.

De TUD heeft samen met cateraar CIRFOOD gezocht naar een nieuw aanbod. Een goede prijs-kwaliteitverhouding was daarbij een belangrijke factor, evenals het verduurzamen van onder meer de voedselverpakkingen en het bestek.

In het nieuwe collegejaar zal ook de indeling van het restaurant van de faculteit Bouwkunde anders zijn. Zo krijgt het voorste gedeelte een zogenoemde grab & go-zone en komt in het achterste deel een zelfbedienings-afdeling.

Meer over
Lees ook
Prof. Ingeborg Brouwer: ‘Het is nodig om minder vlees te eten, maar niet iedereen hoeft vegetariër te worden’

Prof. Ingeborg Brouwer: ‘Het is nodig om minder vlees te eten, maar niet iedereen hoeft vegetariër te worden’

In 2050 zijn er 10 miljard mensen op aarde. Als er niets verandert in het huidige voedselsysteem, dan is er niet genoeg voeding voor iedereen. Dat doemscenario schetste prof. dr. ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze gaf haar wetenschappelijke visie op gezonde en duurzame voeding tijdens de...

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.

Vegetariërsbond pleit voor recht op vegetarische voeding in de zorg

Vegetariërsbond pleit voor recht op vegetarische voeding in de zorg

De Vegetariërsbond pleit met een petitie voor recht op vegetarische en veganistische voeding in zorginstellingen. De organisatie geeft aan steeds vaker berichten te ontvangen van zorgbehoevenden die geen plantaardige of vegetarische maaltijd op een zorglocatie kunnen krijgen.