Bouwkunde-faculteit TUD gaat vegetarisch

vegetarische catering

Als eerste faculteit aan de TU Delft stapt Bouwkunde over op een volledig vegetarisch assortiment in de kantine: vanaf 3 mei is hier geen vlees meer te verkrijgen.

De TU Delft stelt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben en wil vanaf 2030 de gehele campus CO2-neutraal hebben en circulair zijn. Uit de analyse van haar eigen CO2-uitstoot bleek dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het een-na-grootste aandeel te hebben (na ingekocht gas, vooral bestemd voor de warmtekrachtcentrale van de universiteit). “Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen,” zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. “De universiteit had altijd sterk vleesgeoriënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel. Ik ben dus erg blij met het initiatief van Bouwkunde!”

De pilot met het volledig vegetarische menu start op de faculteit Bouwkunde, omdat de vraag naar een breder vegetarisch aanbod daar de afgelopen tijd sterk toenam, aldus de universiteit.

De TUD heeft samen met cateraar CIRFOOD gezocht naar een nieuw aanbod. Een goede prijs-kwaliteitverhouding was daarbij een belangrijke factor, evenals het verduurzamen van onder meer de voedselverpakkingen en het bestek.

In het nieuwe collegejaar zal ook de indeling van het restaurant van de faculteit Bouwkunde anders zijn. Zo krijgt het voorste gedeelte een zogenoemde grab & go-zone en komt in het achterste deel een zelfbedienings-afdeling.

Meer over
Lees ook
Nationale Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

Nationale Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

De duurzaamheidscampagne Nationale Week Zonder Vlees voegt vanaf dit jaar ‘& Zuivel’ toe. De campagne daagt deelnemers uit om een week geen vlees te eten en zo bewust te worden van de impact die het eten van vlees heeft op het klimaat. Dit jaar wil de campagne ook stilstaan bij de impact van zuivel.

Column | Vegetarisch voor vleesliefhebbers...

Column | Vegetarisch voor vleesliefhebbers...

‘Een musthave voor de vleesliefhebber die niets wil laten schieten’, zo werd ‘Vleesch’, het kookboek van De Vegetarische Slager met plantaardige varianten van vleesklassiekers, aangekondigd (1). Uitgerekend de liefhebbers van het meest vervuilende onderdeel van ons dieet aanspreken als doelgroep voor een vegetarisch kookboek? Noem het ambitieus of ‘out...

Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa

Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa

Van alle Europeanen eten Nederlanders de meeste vleesvervangers. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Nielsen, gepubliceerd door het Smart Protein project, in samenwerking met ProVeg International. Ook besteden we het meeste geld aan plantaardige vervangers.