Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt

frisdrank-pixabay

Foto: Pixabay

In 2018 voerde het Verenigd Koninkrijk een suikertaks op frisdrank in. En deze werkt. Die conclusie trekt onderzoekster Nina Rogers van de Universiteit van Cambridge. Zo stoppen frisdrankproducenten minder suiker in hun product, vertelt ze aan Scientas.nl.

Veel Britse kinderen kampen met overgewicht. Volgens de cijfers is één op de drie te zwaar of heeft obesitas als ze de basisschool verlaten. De consumptie van suikerhoudende dranken wordt aangewezen als een van de boosdoeners. Daarom besloot de Britse regering in 2018 op te treden en voerde een suikertaks in op frisdranken met meer dan 5 g/100 ml suiker.

Effect suikertaks

En dit had effect, blijkt uit onderzoek van Universiteit van Cambridge. “Er zijn aanwijzingen dat de belasting heeft geleid tot een vermindering van de aankoop van suikerhoudende dranken,” vertelt Rogers aan Scientas.nl. “Ook verlaagden frisdrankfabrikanten niet lang na de invoering ervan de hoeveelheid suiker in hun drankjes.”

Het onderzoek

Rogers onderzocht in hoeverre dit ook een positief effect op de gezondheid van kinderen had. Hiervoor bestudeerden zij en haar team de gezondheidsgegevens van 2014 tot en met 2020 van meer dan een miljoen basisschoolkinderen op de leeftijd van 4-5 en 10-11 jaar. Daarna werden de obesitascijfers van negentien maanden na de invoering van de suikertaks vergeleken met de voorspelde cijfers als de suikertaks niet was ingevoerd.

Verschillen tussen groepen

De invoering had vooral een positief effect op de gezondheid van meisjes tussen de tien en de elf jaar. Rogers spreekt van meer dan 5000 minder gevallen van obesitas en 8 procent minder zwaarlijvige meisjes. Op jongens in dezelfde leeftijdscategorie en kleine kinderen had de suikertaks minder effect. Om dit te verklaren is meer onderzoek nodig.

Conclusie

Rogers concludeert dat de suikertaks zeker effect heeft. “We hebben voor het eerst aangetoond dat de heffing van de Britse suikertaks waarschijnlijk heeft voorkomen dat er jaarlijks duizenden kinderen zwaarlijvig worden”, besluit ze in Scientas.nl.

Bron: Scientas.nl.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Onderzoek naar de motivatie achter onze keuzes in de supermarkt

Onderzoek naar de motivatie achter onze keuzes in de supermarkt

Elke Godden (Universiteit Antwerpen) onderzocht de motivatie en strategieën van consumenten in de supermarkt. Ze nam in haar onderzoek ook het nut van de Nutri-Score mee. Uit onderzoek blijkt dat die niet voor iedereen het gewenste effect heeft.

LUMC-onderzoekers: veel vetten in bloed biedt bescherming tegen allergieën

LUMC-onderzoekers: veel vetten in bloed biedt bescherming tegen allergieën

Mensen met relatief veel vetten in hun bloed krijgen minder vaak allergische aandoeningen, zoals eczeem en astma. Deze vetten zorgen dat genen die een sleutelrol spelen in allergische reacties minder actief zijn. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Nature Communications.

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.