Concreet verband tussen magnesiumtekort en zwangerschapsdiabetes

attachment-Zwangerschapsdiabetes

Een magnesiumtekort beïnvloedt de insulineresistentie en verhoogt het risico op zwangerschapsdiabetes en diabetes type 2.

Onderzoekers van het UMC St Radboud leggen in het wetenschapsblad PNAS voor het eerst een concreet verband tussen magnesium en zwangerschapsdiabetes.

 

Ze onderzochten waarom sommige zwangere vrouwen een risico hebben op (zwangerschaps)diabetes en ontdekten een verband met een afwijkend magnesiumkanaal in de nieren.

 

Rol van nieren

Fysioloog prof. dr. Joost Hoenderop: “Ons bloed wordt voortdurend gezuiverd door de nieren. Ze scheiden afvalstoffen uit via de urine en behouden nuttige stoffen.”

 

“Bij het terugwinnen van die nuttige stoffen - waaronder het magnesium - spelen allerlei kanalen in de niercellen een belangrijke rol. In ons onderzoek zagen we dat er twee afwijkingen zijn, waardoor het magnesiumkanaal niet goed meer werkt”, gaat Hoenderop verder

 

Hulpstof

Uitgebreid onderzoek aan de niercelmaakte duidelijk dat magnesium en insuline elkaar onderling beïnvloeden. Hoenderop: “Magnesium is een hulpstof, die ervoor zorgt dat insuline zijn werk goed doet. En we hebben nu gevonden dat insuline niercellen de opdracht kan geven om meer magnesiumkanalen te activeren.”

 

Oorzaak of gevolg?

Hoenderop en zijn team toonden aan dat uitgerekend die twee afwijkende magnesiumkanalen ‘doof’ zijn voor insuline. Maar het is nog niet duidelijk welke rol die ‘dove’ kanalen spelen in de grotere kans op diabetes.

 

Hoenderop: “Minder magnesiumkanalen halen minder magnesium terug. Dat kan leiden tot een tekort aan magnesium in het bloed waardoor insuline minder goed werkt. Aan de andere kant: als insuline goed functioneert, luisteren de ‘dove’ magnesiumkanalen toch niet goed. Maar we weten nog niet goed wat in dit proces oorzaak is of gevolg.”

 

Vervolgonderzoek

Volgens Hoenderop en zijn team is de ontdekking belangrijk omdat zij voor het eerst een concrete relatie leggen tussen magnesium, insuline en de kans op diabetes. “In vervolgonderzoek hopen we te kunnen ontrafelen of magnesium een rol speelt bij het ontstaan van diabetes, of dat magnesium eerder een belangrijke factor is bij de verdere ontwikkeling van de ziekte.”

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...