Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

sharon-mccutcheon-oKay0q7Pa30-unsplash

Beeld: Sharon McCutcheon via Unsplash

De Consumentenbond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werkt op dit moment aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. Omdat dit systeem geldt voor de komende tien jaar, wil de Consumentenbond strenge afspraken.

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) heeft namelijk bar weinig opgeleverd, zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond in een nieuwsbericht. "De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s."

De Consumentenbond onderzocht onder andere dierlijke en plantaardige kaas: vaak te zout en te rijk aan verzadigde vetten. Daarnaast zag de vereniging grote verschillen in hoeveelheden zout in bijvoorbeeld pesto's en vegetarisch gehakt, wat volgens de bond laat zien dat fabrikanten gemakkelijk minder zout kunnen gebruiken. Voor suiker geldt hetzelfde. 

Molenaar: "Onze testen laten zien dat fabrikanten best gezondere producten kunnen maken, maar er is voor hen nauwelijks druk om dit ook daadwerkelijk te doen. Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig."

De politiek moet nu echt doorpakken, vervolgt Molenaar. "Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen." 

 

Lees ook
Europees verplicht voedselkeuzelogo? EFSA haalt de onderste steen naar boven

Europees verplicht voedselkeuzelogo? EFSA haalt de onderste steen naar boven

EFSA gaat een wetenschappelijk advies geven aan de Europese Commissie ter ondersteuning van een Europees verplicht voedselkeuzelogo. In dit advies neemt de EFSA ook regels en condities op die volgens hen nodig zijn voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.Volgens de Farm To Fork strategie wil de Europese Commissie eind 2022 en voorstel gereed...

Alexander Rinnooy Kan: ‘Ieder kind heeft recht op een gezonde lunch’

Alexander Rinnooy Kan: ‘Ieder kind heeft recht op een gezonde lunch’

De verkiezingen komen er weer aan. Volgens Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan (D66) hét moment om een gezonde schoollunch in Nederland op de politieke agenda te krijgen, via partijen en partijprogramma’s. Rinnooy Kan zei dat tijdens zijn reflectie op de inhoudelijke discussies tijdens het symposium 'Een gezonde schoollunch in de praktijk' dat vandaag...

Consumentenbond: ‘Dweilen met kraan open tegen misleidende verpakkingen’

‘Op de verpakkingen van voedingsmiddelen staan nog steeds misleidende teksten. De overheid zou serieuze stappen moeten nemen om dit te stoppen.’Dat zegt de Consumentenbond, die in een onderzoek op nieuwe misleidende verpakkingen stuitte. In de Consumentengids van september 2020 laat de organisatie er zeven voorbeelden van zien. ‘Verse’ ontdooide vis Zo wordt de Italiaanse Pangasiusfilet van supermarkt Jumbo aangeprezen als verse vis. Deze Pangasius wordt echter gekweekt in Vietnam, vervolgens ingevroren en is al minstens een maand oud. Dat de vis ontdooid is, staat alleen op de achterkant van de...