Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

sharon-mccutcheon-oKay0q7Pa30-unsplash

Beeld: Sharon McCutcheon via Unsplash

De Consumentenbond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werkt op dit moment aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. Omdat dit systeem geldt voor de komende tien jaar, wil de Consumentenbond strenge afspraken.

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) heeft namelijk bar weinig opgeleverd, zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond in een nieuwsbericht. "De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s."

De Consumentenbond onderzocht onder andere dierlijke en plantaardige kaas: vaak te zout en te rijk aan verzadigde vetten. Daarnaast zag de vereniging grote verschillen in hoeveelheden zout in bijvoorbeeld pesto's en vegetarisch gehakt, wat volgens de bond laat zien dat fabrikanten gemakkelijk minder zout kunnen gebruiken. Voor suiker geldt hetzelfde. 

Molenaar: "Onze testen laten zien dat fabrikanten best gezondere producten kunnen maken, maar er is voor hen nauwelijks druk om dit ook daadwerkelijk te doen. Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig."

De politiek moet nu echt doorpakken, vervolgt Molenaar. "Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen." 

 

Lees ook
Consumentenbond: ‘Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes voor kinderen’

Consumentenbond: ‘Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes voor kinderen’

‘Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze niet gezond zijn’, zegt de Consumentenbond na een analyse van 30 sapjes.De Consumentenbond berekende de Nutri-Score van 30 drankjes. Daarvan scoren er 16 een oranje D of een rode E. Voedingswaarde Fruitdrankjes die erg op elkaar lijken, kunnen toch een heel andere voedingswaarde...

Dit komt eraan op het gebied van etikettering en productontwikkeling

Dit komt eraan op het gebied van etikettering en productontwikkeling

Het ministerie van VWS gaat stappen zetten tegen misleiding op etiketten. Verder komen er kaders voor de verbetering in de productsamenstelling van alle voedingsmiddelencategorieën. En is de vrijwillige Nutri-Score, die in 2021 wordt geïntroduceerd, mogelijk een opmaat naar een verplicht Europees voedselkeuzelogo in 2022?Dat zei beleidscoördinator Inge...

Nieuw Warenwetbesluit: Naam van brood moet inhoud dekken

Nieuw Warenwetbesluit: Naam van brood moet inhoud dekken

De tijd dat consumenten gewoon een halfje bruin of volkoren bestellen lijkt voorbij. Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood moet ervoor zorgen dat klanten door de naamgeving direct helder hebben wat er in hun brood zit: een tarwebrood wordt een ‘wit tarwebrood’, ‘bruin tarwebrood’ of ‘volkoren tarwebrood’. Het besluit gaat per 1 juli 2020 in. Voor...