Continue monitoring bij diabetes type 1 voorkomt ernstige hypo’s

attachment-Diabetes-monitoring

Continue glucosemonitoring van diabetes type 1 patiënten verlaagt het risico op ernstige hypoglykemieën. Dit blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology, uitgevoerd door onderzoekers van het VUMC in Amsterdam. Het gebruik van een glucosemonitor met alarm zorgde in een onderzoeksgroep voor een halvering van het aantal gevallen van een te lage bloedsuikerspiegel. Ook het aantal gevallen met ernstige hypoglykemieën werd gehalveerd.

‘Een kwart van de patiënten voelt een hypoglykemie niet aankomen’ zegt Erik Serné die vanuit het VUMC in Amsterdam het onderzoek coördineerde. Een hypoglykemie kan ernstige gevolgen hebben, en zelfs tot de dood leiden.

Ongevoeligheid

Het behouden van normale glucosewaarden is cruciaal voor diabetespatiënten. Te lage waarden leiden op den duur tot ernstige complicaties aan de ogen, nieren, zenuwen, hart en vaten. Een kwart van de patiënten die herhaaldelijk zogeheten hypo’s hebben ervaren, raken ongevoelig voor de signalen en zien een hypo vervolgens niet meer aankomen. De glucosewaarde in het bloed daalt vervolgens nog verder. Om te voorkomen dat iemand  bewusteloos raakt, is in dit stadium hulp van anderen nodig.

Hypo voorkomen

Het idee van de onderzoekers was dat een continue glucosemeter met een waarschuwend alarm zou kunnen voorkomen dat diabetes type 1 patiënten een hypo krijgen. Dit was alleen nog niet aangetoond.

Monitor effectief

De onderzoekers van het VUMC voerden de studie uit bij 52 diabetes-type 1 patiënten in twee periodes van 16 weken. Er werd gemeten hoeveel tijd van de dag de glucosewaarden binnen of buiten de grenzen vielen en hoeveel ernstige hypoglykemieën er per dag ontstonden. Het gebruik van de glucosemonitor met alarm zorgde voor een halvering van het aantal gevallen met een te lage bloedsuikerspiegel. Het aantal gevallen van ernstige hypo´s werd gehalveerd.

Vergoeding

Op dit moment wordt een glucosemeter met waarschuwingsalarm nog niet vergoed door ziektekostenverzekeraars omdat deze nog niet bewezen effectief was. De onderzoekers hopen dat het onderzoek eraan bijdraagt dat er wel een vergoeding voor glucosemonitoring komt.

Lees ook
Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Steeds meer mensen ontwikkelen diabetes type 2. Deze aandoening werd lang beschouwd als een ongeneeslijke, chronische ziekte. In Leven zonder diabetes legt professor Roy Taylor uit hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt en biedt hij een dieetprogramma waarmee je de aandoening kunt omkeren.