Dieetadvisering in 2013 terug in basisverzekering

attachment-Apple-Measuring-Tape-small

Vanaf 1 januari 2013 is dieetadvisering  opnieuw opgenomen in de basisverzekering. Maximaal wordt er drie uur per jaar vergoed.

Dit is te lezen in het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden. De extra kosten van dieetadvisering worden geraamd op 44 miljoen euro.  

 

Uit basisverzekering

Dieetadvisering wordt sinds begin 2012 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen nog als dit onderdeel is van gecoördineerde multidisciplinaire zorg voor patiënten met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit besluit van de minister van VWS leidde tot veel commotie onder diëtisten.

 

Rechtszaak

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) was het ook niet eens met dit besluit en spande een rechtszaak aan tegen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De NVD vroeg aan de rechter om de maatregel op te schorten en tenminste een overgangsregeling in te stellen. De NVD werd niet in het gelijk gesteld.

 

Terugloop

In het eerste kwartaal van 2012 bezochten 28 procent minder cliënten de vrijgevestigde diëtist. Ook leverden de diëtisten gemiddeld 39 procent uren minder zorg. Dit bleek uit onderzoek van de NVD.

 

Kosteneffectief

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de NVD bleek dat dieetadvisering zeer kosteneffectief is. Over een periode van vijf jaar zouden de baten van dieetadvisering een half miljard tot 2,3 miljard zijn. Voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling krijgt de maatschappij netto € 14,- tot € 63,- terug, meldde SEO.

 

Erkenning van diëtist

De NVD heeft zich hard gemaakt voor de terugkomst van dieetadvisering in het basispakket. In een reactie aan Voeding Nu laat NVD-directeur Anja Evers weten hier blij mee te zijn. ‘Het is een erkenning voor het belang en de noodzaak van dieetadvisering. Voor patiënten betekent dit dat de financiële drempel weg is.' Wel maakt Evers zich zorgen over het aantal uur en of er met drie uur wel genoeg gedragsverandering bereikt kan worden. De NVD-directeur verwijst naar het onderzoek dat SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de NVD heeft uitgevoerd. ‘Uit het onderzoek blijkt dat hoe langer de dieetbehandeling loopt, hoe meer resultaat er geboekt wordt.'

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Onderzoek SEO: dieetadvisering zeer kosteneffectief

Veertig procent minder dieetadvies meldt Nivel

Dieetadvisering mogelijk weer in basispakket

Uitspraak kort geding slecht nieuws voor patiënten en diëtisten 

Nederlandse Vereniging van Diëtisten daagt minister van VWS 

Grote terugval in patiënten die naar de diëtist gaan 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...