Dierproefonderzoek: Mogelijk gunstige effecten vitamine D bij dialyse

attachment-Katheter

Toediening van vitamine D kan voor een vermindering van problemen tijdens peritoneale dialyse zorgen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek met diermodellen van Andrea Stavenuiter. Op 8 oktober promoveerde ze aan het VUmc.

Dialyse is een belangrijk onderdeel van de behandeling van nierpatiënten. De filterfunctie van de nieren wordt door middel van de dialyse overgenomen. Er bestaan 2 vormen van dialyseren. Peritoneale dialyse  en hemodialyse .

 

Peritoneaal dialyse

Stavenuiter meldt dat er wereldwijd ongeveer 200.000 nierpatiënten gebruik maken van peritoneale dialyse . Dit is een vorm van dialyseren waarbij via een katheter het bloed wordt gezuiverd via de buikholte. De complicaties bij deze dialysevorm zijn onder andere verdikking in de buikwand, vorming van nieuwe bloedvaten en toename van ontstekingscellen. Deze veranderingen kunnen leiden tot een vergrote kans op buikvliesontsteking en een verlaagde effectiviteit van de dialyse.

 

Bij hemodialyse filtert een machine het bloed. Deze is direct aangesloten op een bloedvat. Dit zorgt ervoor dat de patiënt vast zit aan de machine. Peritoneale dialyse zorgt voor meer vrijheid en is minder vermoeiend voor de patiënt. 

 

Verlenging dialyse

Stavenuiter ontdekte in haar diermodellen dat toediening van vitamine D tijdens de dialyse leidt tot vermindering van de nadelen van peritoneale dialyse. Ook toonde ze aan dat vitamine D belangrijk is voor het functioneren van de nieren en schade aan de nieren kan voorkomen en herstellen. Hierdoor zou de dialyse langer mogelijk zijn. Momenteel wordt het effect van 2 soorten vitamine D op het buikvlies onderzocht bij patiënten peritoneale dialyse. De resultaten hiervan worden eind 2015 verwacht.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

RIVM brengt risico voor hyperkaliemie in kaart

Consumentenbond: Veel levensmiddelen bevatten nog te veel zout

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...