Een terugblik op het nieuws van mei 2012

attachment-mei

2012 is een bewogen jaar geweest voor diëtisten. Dieetadvisering werd uit het basispakket gehaald en dat resulteerde in teruglopende cliënten aantallen. Ook opvallende onderzoeken en nieuwe initiatieven haalden de nieuwspagina van Voeding Nu.

Drie uur na het nuttigen van een maaltijd kan het vet uit voedsel worden omgezet in vetweefsel rondom de taille. Dit was één van de opvallendste punten uit het nieuws van Voeding Nu online in mei 2012.

 

‘Wij vonden dat, na het nuttigen van een maaltijd, de eerste vetdeeltjes ongeveer een uur later in de bloedbaan komen’, aldus Fredrik Karpe, hoogleraar metabole geneeskunde in Oxford. ‘Tegen de tijd dat 3-4 uur verstreken zijn, is het grootste deel opgenomen in het vetweefsel, vooral rond de taille.’ Vet wordt eerst afgebroken in de darm en daarna geabsorbeerd in de darmwand. Daar wordt het verbouwd tot chylomicronen. Dit proces duurt een uur.

 

‘Vitamine D nadelig voor botstructuur zonder calcium’

Zonder voldoende calciuminname zijn hoge spiegels van vitamine D in het lichaam nadelig voor de botten. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische professor Geert Carmeliet van de Onderzoeksgroep Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven. Carmeliet zag dat vitamine D het calciumgehalte in het bloed op peil kan houden door de calciumreserve in het bot te mobiliseren en verdere inbouw van calcium in het bot te verhinderen, met een zwakkere botstructuur tot gevolg. Het is daarom van belang om bij de inname van vitamine D voldoende aandacht te schenken aan de calciuminname, anders kan het risico op breuken oplopen, aldus Carmeliet.

 

Rode bieten verbeteren loopprestaties

Uit onderzoek van de St. Louis University in de Verenigde Staten komt naar voren dat atleten die voor een wedstrijd gebakken bieten eten sneller rennen. Na het nuttigen van cranberrysaus hebben de atleten een snelheid van 11,9 kilometer per uur. Maar na het nuttigen van gebakken rode bieten steeg hun gemiddelde snelheid naar 12,3 kilometer per uur. Door de rode bieten liepen de atleten in de laatste 1,8 kilometer vijf procent sneller, aldus de onderzoekers.

 

Verder deze maand:

'Glucose-fructosestroop tast geheugen aan'

Omega-3-vetzuren kunnen risico op alzheimer verlagen

Kinderen bewust van gezonde voeding

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...