Een terugblik op het nieuws van mei 2012

attachment-mei

2012 is een bewogen jaar geweest voor diëtisten. Dieetadvisering werd uit het basispakket gehaald en dat resulteerde in teruglopende cliënten aantallen. Ook opvallende onderzoeken en nieuwe initiatieven haalden de nieuwspagina van Voeding Nu.

Drie uur na het nuttigen van een maaltijd kan het vet uit voedsel worden omgezet in vetweefsel rondom de taille. Dit was één van de opvallendste punten uit het nieuws van Voeding Nu online in mei 2012.

 

‘Wij vonden dat, na het nuttigen van een maaltijd, de eerste vetdeeltjes ongeveer een uur later in de bloedbaan komen’, aldus Fredrik Karpe, hoogleraar metabole geneeskunde in Oxford. ‘Tegen de tijd dat 3-4 uur verstreken zijn, is het grootste deel opgenomen in het vetweefsel, vooral rond de taille.’ Vet wordt eerst afgebroken in de darm en daarna geabsorbeerd in de darmwand. Daar wordt het verbouwd tot chylomicronen. Dit proces duurt een uur.

 

‘Vitamine D nadelig voor botstructuur zonder calcium’

Zonder voldoende calciuminname zijn hoge spiegels van vitamine D in het lichaam nadelig voor de botten. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische professor Geert Carmeliet van de Onderzoeksgroep Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven. Carmeliet zag dat vitamine D het calciumgehalte in het bloed op peil kan houden door de calciumreserve in het bot te mobiliseren en verdere inbouw van calcium in het bot te verhinderen, met een zwakkere botstructuur tot gevolg. Het is daarom van belang om bij de inname van vitamine D voldoende aandacht te schenken aan de calciuminname, anders kan het risico op breuken oplopen, aldus Carmeliet.

 

Rode bieten verbeteren loopprestaties

Uit onderzoek van de St. Louis University in de Verenigde Staten komt naar voren dat atleten die voor een wedstrijd gebakken bieten eten sneller rennen. Na het nuttigen van cranberrysaus hebben de atleten een snelheid van 11,9 kilometer per uur. Maar na het nuttigen van gebakken rode bieten steeg hun gemiddelde snelheid naar 12,3 kilometer per uur. Door de rode bieten liepen de atleten in de laatste 1,8 kilometer vijf procent sneller, aldus de onderzoekers.

 

Verder deze maand:

'Glucose-fructosestroop tast geheugen aan'

Omega-3-vetzuren kunnen risico op alzheimer verlagen

Kinderen bewust van gezonde voeding

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...