Een terugblik op het nieuws van oktober 2012

attachment-geld

2012 is een bewogen jaar geweest voor diëtisten. Dieetadvisering werd uit het basispakket gehaald en dat resulteerde in teruglopende cliënten aantallen. Ook opvallende onderzoeken en nieuwe initiatieven haalden de nieuwspagina van Voeding Nu.

De behandeling van patiënten met zowel overgewicht als daaraan gerelateerde ziekten, zoals diabetes en hoge bloeddruk, levert maatschappelijke baten op van ruim € 0,5 tot € 2,3 miljard over een periode van vijf jaar. Dit was één van de opvallendste punten uit het nieuws van Voeding Nu online in oktober 2012.

 

Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling bij deze patiënten krijgt de maatschappij netto € 14,- tot € 63,- terug: € 56,- in gezondheidswinst, € 3,- aan netto besparingen op de totale zorgkosten en € 4,- als productiviteitswinst. Lucy Kok, onderzoeker bij SEO: 'Deze bedragen zijn wij niet gewend. In andere kosten-batenanalyses uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek levert een euro besteed aan een (medische) interventie ongeveer € 3,- tot € 5,- op. Dieetadvisering is dus zéér kosteneffectief.'

 

Veel misverstanden over plantaardige vleesvervangers

Consumenten zijn vaak niet op de hoogte van de voedingswaarde van plantaardige vleesvervangers. Plantaardige vleesvervangers zijn voedingskundig volwaardig alternatief voor vlees. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Plantaardige alternatieven zijn beter voor het milieu dan dierlijke vleesvervangers en bevatten ook voldoende belangrijke voedingsstoffen. Dit is bij veel consumenten niet bekend. Volgens het onderzoek zijn mensen die vaak vlees eten in de veronderstelling dat zij zonder vlees te eten weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Van de mensen die wel af en toe vlees vervangen denkt een aantal dat plantaardige alternatieven niet volwaardig zijn.

 

Glycemische index klopt niet altijd                        

Het hormoon glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide (GIP) speelt een sleutelrol bij de opname van glucose uit langzaam en snel verteerbare zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Producten met langzaam verteerbaar zetmeel geven meestal een lage glycemische respons. Producten met snel verteerbaar zetmeel geven daarentegen meestal een hoge glycemische respons. Onderzoekers van Topinstituut Food and Nutrition (TIFN), het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Glasgow hebben nu ontdekt dat dit niet op gaat voor alle zetmeelrijke producten. De TIFN-onderzoekers stelden namelijk vast dat het gebruik van brood en pasta resulteerde in een vergelijkbare glycemische respons. Maar ondanks dat de respons vergelijkbaar was, verteerde de glucose in de pasta langzamer.

 

Verder deze maand:

‘Twee derde van kinderen ontbijt het liefst met snacks’

Gezondheidsklachten door gebruik van supplementen bij medicatie

Tweederde jongeren heeft vervelende bijwerkingen van energiedrankjes

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...