Foodwatch hekelt verborgen dierlijke stoffen in voedingsmiddelen (update)

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

Voedingsbedrijven hoeven volgens de wet niet altijd dierlijke bestanddelen in levensmiddelen te vermelden. Als het aan consumentenorganisatie Foodwatch legt, komt die verplichting er wel. Maar de voedingsindustrie ziet het etiket niet als “heilige graal.”

Na productonderzoek in Nederland vond Foodwatch allerlei verborgen dierlijke ingrediënten in voedingsmiddelen. Zo trof de organisatie visgelatine in vruchtensap aan en rund in chips.

Coolbest en Sisi

Uit navraag door Foodwatch bij de fabrikant bleek dat CoolbestVitaday visgelatine bevat als drager voor toegevoegde vitamines .

Ook Sisi No Bubbles aardbei bevat appelsap gefilterd met visgelatine. Volgens de zelfbenoemde voedselwaakhond kan brood L-cysteïne (E920) bevatten dat mogelijk van eendenveren of varkenshaar is gemaakt. De FNLI bestrijdt dit. "Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken de plantaardige variant."

Additieven

Het vermelden van toevoegingsmiddelen ligt vastgelegd in Europese wetgeving. Zo moet een additief volgens die wetgeving met een specifiek E-nummer of met eigen (chemische) naam op het etiket komen. Of een additief van of met behulp van dierlijke stoffen tot stand kwam, hoeft niet verplicht op de verpakking, bevestigt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Foodwatch stuurt erop aan dat zo’n verplichting wordt opgenomen in de Europese wetgeving. De organisatie predikt transparantie voor de consumenten. Fabrikanten zetten consumenten nog te vaak op het verkeerde been.

Etiketteringsregels

Via een e-mailactie vraagt Foodwatch minister Schippers de etiketteringsregels aan te passen. Iedere consument heeft zo de keuzevrijheid om eventueel bepaalde dierlijke ingrediënten te vermijden.

Alle dierlijk bestanddelen moeten daarom verplicht op verpakkingen. Groepen die bijvoorbeeld uit religieuze overtuiging dierlijke bestanddelen willen vermijden, lukt dat niet door de huidige wetgeving, aldus Foodwatch.

Voedingsindustrie voorstander transparantie

Ook de FNLI is groot voorstander van transparantie over de productie van voedingsmiddelen en waar ingrediënten vandaan komen. Maar het etiket is volgens de koepelorganisatie geen heilige graal. Een vol etiket leidt alleen maar tot verwarring onder consumenten die het vaak niet eens lezen.

Vegetarisch Keurmerk

Er zijn meer bronnen dan alleen het etiket waar consumenten aanvullende informatie kunnen vinden over een voedingsmiddel. Te denken valt aan de consumentenservice van de fabrikant, het Voedingscentrum en zelfs Wageningen Universiteit.

Als fabrikanten consumenten willen garanderen dat hun product geen dierlijke ingrediënten bevat, kunnen ze dit doen via het Vegetarisch Keurmerk, stelt de FNLI vast.

Lees VMT online:

Foodwatch start rechtszaak tegen NVWA

Lees ook
Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Voedselwaakhond Foodwatch stelt dat McDonald’s de regels heeft gebroken wat betreft kindermarketing en dient daarom bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen de fastfoodketen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.