Frankrijk wil belasting heffen op palmolie vanwege verzadigde vetten

attachment-Nutella2

Frankrijk wil de belasting op palmolie met 300% verhogen vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Het voorstel dat de naam Nutella tax kreeg vanwege de aanwezigheid van de olie in Nutella, moet nog worden goedgekeurd.

De chocoladespread Nutella van de Italiaanse producent Ferrero, is zeer populair in Frankrijk. De Fransen consumeren 100 miljoen potten per jaar. De voorgestelde belasting zou de prijs van een kilo Nutella verhogen met 6 eurocent.

 

Verzadigde vetten

Tijdens het congres gehouden op de Health Ingredients vertelde Fabrice Turon van FAT Associes dat de verzadigde vetten in palmolie een minimaal onderdeel uitmaken van de consumptie in vergelijking met dierlijke vetten. Hij verwacht dat er echter meer wetgeving zal komen op verzadigde vetten. Hij verwees ook naar de intussen afgelaste vettax in Denemarken. “Dit betekent een dilemma voor palmolie en een kans voor zonnebloemolie.”

 

Palmolievrij

Hij liet zien dat er steeds meer producten op de markt komen met de claim palmolievrij. Deze trend begon vanwege duurzaamheid. Voor de productie van palmolie werd veel tropisch regenwoud gekapt in Indonesië. De claim palmolievrij begon al voordat de stappen werden gezet om de olie te verduurzamen.

Er zijn echter steeds meer producten op de markt zonder palmolie, maar dit niet claimen, omdat ze het niet doen vanwege duurzaamheid maar vanwege gezondheid. Ze vervangen palmolie door raapzaadolie of high oleic zonnebloemolie. Beide oliën hebben een lager gehalte aan verzadigde vetten en geen transvetten.

 

Lees ook op Voeding Nu online:

Verzadigd vet in de voeding te langzaam teruggedrongen

Hoge Gezondheidsraad België: beperk transvetzuren van industriële oorsprong

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...