Frankrijk wil belasting heffen op palmolie vanwege verzadigde vetten

attachment-Nutella2

Frankrijk wil de belasting op palmolie met 300% verhogen vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Het voorstel dat de naam Nutella tax kreeg vanwege de aanwezigheid van de olie in Nutella, moet nog worden goedgekeurd.

De chocoladespread Nutella van de Italiaanse producent Ferrero, is zeer populair in Frankrijk. De Fransen consumeren 100 miljoen potten per jaar. De voorgestelde belasting zou de prijs van een kilo Nutella verhogen met 6 eurocent.

 

Verzadigde vetten

Tijdens het congres gehouden op de Health Ingredients vertelde Fabrice Turon van FAT Associes dat de verzadigde vetten in palmolie een minimaal onderdeel uitmaken van de consumptie in vergelijking met dierlijke vetten. Hij verwacht dat er echter meer wetgeving zal komen op verzadigde vetten. Hij verwees ook naar de intussen afgelaste vettax in Denemarken. “Dit betekent een dilemma voor palmolie en een kans voor zonnebloemolie.”

 

Palmolievrij

Hij liet zien dat er steeds meer producten op de markt komen met de claim palmolievrij. Deze trend begon vanwege duurzaamheid. Voor de productie van palmolie werd veel tropisch regenwoud gekapt in Indonesië. De claim palmolievrij begon al voordat de stappen werden gezet om de olie te verduurzamen.

Er zijn echter steeds meer producten op de markt zonder palmolie, maar dit niet claimen, omdat ze het niet doen vanwege duurzaamheid maar vanwege gezondheid. Ze vervangen palmolie door raapzaadolie of high oleic zonnebloemolie. Beide oliën hebben een lager gehalte aan verzadigde vetten en geen transvetten.

 

Lees ook op Voeding Nu online:

Verzadigd vet in de voeding te langzaam teruggedrongen

Hoge Gezondheidsraad België: beperk transvetzuren van industriële oorsprong

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...