Geaccrediteerde e-nascholing persoonsgerichte voedingszorg bij diabetes

diabetes

Voeding speelt een belangrijke rol bij het behandelen van diabetes type 2. Om diëtisten bij te scholen over hoe je een voedingsrichtlijn in de praktijk vertaalt naar persoonsgerichte adviezen, is nu een geaccrediteerde e-nascholing van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Nederlandse Diabetes Federatie beschikbaar.

De e-nascholing werd ontwikkeld door diëtisten Renée Langenhuijsen en Ismay Wiggers en voedingswetenschapper Iris van Damme, werkzaam bij de groep Humane Voeding & Gezondheid van Wageningen University & Research. Ze deed veel onderzoek voor de Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie, die in 2020 is uitgekomen. Daarin kwam ze veel vragen over persoonsgerichte voedingszorg tegen.

Persoonsgericht adviseren

Iris van Damme: “We hebben geprobeerd om de link tussen de wetenschap en praktijk uit te leggen. Aan de hand van een casus bespreken we hoe een richtlijn, die soms wat strikt aanvoelt, de ruimte geeft om persoonsgericht te adviseren.” Naast de voedingspatronen komen ook verschillende gedragsveranderingstechnieken aan bod om het gesprek over gezonde voeding te voeren.

Ook komt in de de e-learning terug dat iemands motivatie om gezonder te gaan eten een belangrijke voorspeller is of iemand een gezond voedingspatroon gaat volhouden. Van Damme hoopt dat de beschikbare e-nascholing voor diëtisten handvatten biedt om die persoonlijke motivatie van de patiënt of cliënt boven tafel te krijgen.

Bron: WUR

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Vandaag gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Dat is een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. 70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. De challenge duurt...

Diabetesvereniging Nederland en Clear starten campagne voor diabetes type 2 zelfhulptool

Diabetesvereniging Nederland en Clear starten campagne voor diabetes type 2 zelfhulptool

Diabetesvereniging Nederland is in samenwerking met de startup Clear een nieuwe campagne gestart. Diabetes type 2 patiënten kunnen gedurende 12 weken kosteloos gebruik maken van de Clear zelfhulptool, een digitale tool die persoonlijk voedingsadvies geeft gebaseerd op glucosewaarden, voedings- en beweegdata.

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Er is veel aandacht in de media voor intermitterend vasten, maar we weten nog bijna niets over de lange termijneffecten en de haalbaarheid, zegt onderzoeker en diëtist Kirsten Berk van het Erasmus MC. Daarom is de onderzoeksgroep van de afdeling Diëtetiek dit jaar gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van het dieet.