Geaccrediteerde e-nascholing persoonsgerichte voedingszorg bij diabetes

diabetes

Voeding speelt een belangrijke rol bij het behandelen van diabetes type 2. Om diëtisten bij te scholen over hoe je een voedingsrichtlijn in de praktijk vertaalt naar persoonsgerichte adviezen, is nu een geaccrediteerde e-nascholing van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Nederlandse Diabetes Federatie beschikbaar.

De e-nascholing werd ontwikkeld door diëtisten Renée Langenhuijsen en Ismay Wiggers en voedingswetenschapper Iris van Damme, werkzaam bij de groep Humane Voeding & Gezondheid van Wageningen University & Research. Ze deed veel onderzoek voor de Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie, die in 2020 is uitgekomen. Daarin kwam ze veel vragen over persoonsgerichte voedingszorg tegen.

Persoonsgericht adviseren

Iris van Damme: “We hebben geprobeerd om de link tussen de wetenschap en praktijk uit te leggen. Aan de hand van een casus bespreken we hoe een richtlijn, die soms wat strikt aanvoelt, de ruimte geeft om persoonsgericht te adviseren.” Naast de voedingspatronen komen ook verschillende gedragsveranderingstechnieken aan bod om het gesprek over gezonde voeding te voeren.

Ook komt in de de e-learning terug dat iemands motivatie om gezonder te gaan eten een belangrijke voorspeller is of iemand een gezond voedingspatroon gaat volhouden. Van Damme hoopt dat de beschikbare e-nascholing voor diëtisten handvatten biedt om die persoonlijke motivatie van de patiënt of cliënt boven tafel te krijgen.

Bron: WUR

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Budapest Declaration 2022: Recht op voedingszorg voor iedereen

Budapest Declaration 2022: Recht op voedingszorg voor iedereen

Recht op voedingszorg voor alle inwoners van Europa. Dit is waar diëtisten verspreid over heel Europa zich hard voor maken. Zij zijn verenigd in de organisatie EFAD (European Federation of the Associations of Dietians). Op het internationale congres van EFAD in Boedapest, waar vertegenwoordigers van 27 landen aanwezig waren, werd er ingestemd met de...

Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Overgewicht, ernstig overgewicht (obesitas) en diabetes komen meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan bij volwassenen met een hoger inkomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses met cijfers uit de Gezondheidsenquête.

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief