Geaccrediteerde e-nascholing persoonsgerichte voedingszorg bij diabetes

diabetes

Voeding speelt een belangrijke rol bij het behandelen van diabetes type 2. Om diëtisten bij te scholen over hoe je een voedingsrichtlijn in de praktijk vertaalt naar persoonsgerichte adviezen, is nu een geaccrediteerde e-nascholing van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Nederlandse Diabetes Federatie beschikbaar.

De e-nascholing werd ontwikkeld door diëtisten Renée Langenhuijsen en Ismay Wiggers en voedingswetenschapper Iris van Damme, werkzaam bij de groep Humane Voeding & Gezondheid van Wageningen University & Research. Ze deed veel onderzoek voor de Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie, die in 2020 is uitgekomen. Daarin kwam ze veel vragen over persoonsgerichte voedingszorg tegen.

Persoonsgericht adviseren

Iris van Damme: “We hebben geprobeerd om de link tussen de wetenschap en praktijk uit te leggen. Aan de hand van een casus bespreken we hoe een richtlijn, die soms wat strikt aanvoelt, de ruimte geeft om persoonsgericht te adviseren.” Naast de voedingspatronen komen ook verschillende gedragsveranderingstechnieken aan bod om het gesprek over gezonde voeding te voeren.

Ook komt in de de e-learning terug dat iemands motivatie om gezonder te gaan eten een belangrijke voorspeller is of iemand een gezond voedingspatroon gaat volhouden. Van Damme hoopt dat de beschikbare e-nascholing voor diëtisten handvatten biedt om die persoonlijke motivatie van de patiënt of cliënt boven tafel te krijgen.

Bron: WUR

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers

Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers

Niet al het vet in ons lichaam is slecht. Zo verbrandt bruin vetweefsel suiker en vet tot warmte, wat onze lichaamstemperatuur op peil houdt. Kou stimuleert bruin vet. Maar hoe dat precies werkt was vooralsnog onbekend. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten nu zien dat stimulatie van de beta-2-receptor bruin vet activeert....

In de praktijk

In de praktijk

Vermoeid zit ik achter mijn laptop. Tussen het beantwoorden van de stroom aan mailtjes, een appje van het thuisfront, en het bijwerken van de agenda door, kijk ik even vlug naar de rapportage van mijn klanttevredenheidsonderzoek. Gelukkig, nog steeds scoor ik een ruime voldoende. Dat is uiteindelijk waarom ik als diëtist ben gaan werken, om cliënten...

Online tool matcht consumenten aan passende voedingsexperts

Online tool matcht consumenten aan passende voedingsexperts

Om Nederlanders zo goed mogelijk te begeleiden naar passende hulp op het gebied van een gezonde leefstijl, introduceert Gezondeten.nl een gratis matching tool. Deze online tool matcht consumenten met de voor hen passende voedingsexpert.