‘Geen relatie tussen hart- en vaatziekten en verzadigd vetinname’

attachment-hamburger1_cropped-96-446-332-13-10

Onderzoekers hebben na herevaluatie van een aantal grote studies waarin is gekeken naar associaties tussen verzadigd vet op hart- en vaatziekten, geen relatie kunnen vinden tussen deze twee factoren. Onderzoekers raden aan naar de gehele voeding te kijken in plaats van de focus te leggen op verschillende losse macronutriënten binnen de voeding.

Binnen het onderzoek, dat is uitgevoerd door experts van de universiteiten van Cambridge, Harvard en Oxford, zijn 76 studies vergeleken met een totaal aan 659.000 onderzoekspatiënten. Naast het uitblijven van de relatie tussen verzadigd vetinname en hart- en vaatziekten, bleek er wel een relatie te zijn tussen de inname van verzadigd vet en de kans op verhoogde transvetteninname. Deze steeg bij verhoogde inname van verzadigd vet met 16 procent.

 

‘Geen groen licht’

Hoofdonderzoeker Dr. Rajiv Chowdhury stelt dat men zich naar aanleiding van de onderzoeksresultaten geen zorgen moet maken over de verzadigde vetinname binnen de eetpatronen. Daartegenover benadrukt Doctor Hu, professor Voeding en Epidemiologie aan de Universiteit van Harvard, dat de onderzoeksuitkomsten geen groen licht geven tot het consumeren van meer vet. De uitkomsten van onderzoeken naar geïsoleerde voedingsgroepen kunnen volgens hem misleidend zijn omdat bij exclusie van het één, er vaak meer van het ander wordt gegeten wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

 

Voedingsmiddelen

Onderzoeken naar geïsoleerde voedingsgroepen zijn volgens Hu niet meer van deze tijd. Hij denkt dat in de toekomst de voedingsrichtlijnen zich meer zullen richten op inname van voedingsmiddelen dan het navolgen van minimum of maximum innames per voedingsstof.

 

Hartstichting

In reactie op de resultaten van het onderzoek geeft de Hartstichting aan dat het onderzoek geen reden geeft tot het wijzigen van de huidige richtlijnen over de inname van verzadigd vet.

 

Binnen het onderzoek zijn geen interventiestudies meegenomen. Deze vormen een sterkere basis voor adviezen dan de observationele en prospectieve studies. Ook waren de voedingsvragenlijsten binnen de meegenomen studies niet alle goed gevalideerd en is onduidelijk of verzadigde vetten door onverzadigde vetten of door koolhydraten vervangen worden.

 

Het onderzoek is te lezen in de laatste uitgave van Annals of Internal Medicine.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Vegetarisch eten verlaagt bloeddruk

Resultaten zeven landen studie online

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...