‘Gelijke beoordeling cisgene en transgene planten’

attachment-gf-niologg-2_cropped-20-0-0-0-0

De voedsel- en diervoederveiligheidsbeoordeling van plantvariëteiten, die door middel van cisgenese tot stand zijn gekomen, zal gelijk moeten blijven aan die van transgene variëteiten. Onderzoekers van het RIKILT – instituut Voedselveiligheid- zien geen reden om de regelgeving op dit punt anders toe te passen.

De onderzoekers stellen in het rapport Food and Safety aspects of cisgenic crop varieties dat het dat het beter zou zijn om nieuwe plantvariëteiten te beoordelen op basis van hun specifieke nieuwe eigenschappen in plaats van op de toegepaste technologie. De nieuwe eigenschappen zijn bepalend voor de voedsel- en diervoederveiligheid van het gewas en niet de toegepaste technologie.

 

Rapport

Het rapport Food and Safety aspects of cisgenic crop varieties is geschreven in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. RIKILT heeft het rapport samen met nationale en internationale experts op het terrein van moleculaire biologie, plantenveredeling, risicobeoordeling en immunologie samengesteld.  

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...